Undersökning: I år semestrar vi i Sverige

Inför den kommande sommarsemestern planerar många svenskar att semestra i Sverige, det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. I år uppger 41 procent att de planerar att ha en så kallad "hemester" samt i allmänhet hålla nere kostsamma aktiviteter. -Dyrtiderna slår mot svenskarnas semesterplaner och det gäller särskilt hushåll med sämre ekonomi, där 30 procent uppger att de inte kommer att ha någon semester alls, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. * Undersökningen bifogas i sin helhet.

Stefan Westerberg ny

Sommarsemestern står för dörren och med den kommer en efterlängtad möjlighet att njuta av välförtjänt avkoppling tillsammans med nära och kära. Traditionellt sett brukar många av oss fylla våra kalendrar med ambitiösa resplaner för sommaren. Men i år ser det ut att vara en förändring på gång. En färsk undersökning från Länsförsäkringar visar att svenskarna i allt högre grad planerar att stanna hemma i Sverige i stället för att ge sig ut på utlandsäventyr.

På flervalsfrågan om hur man kommer att tillbringa semestern i sommar svarar 41 procent att de kommer ha så kallad hemester. Därefter kommer ”hos släkt och vänner” (28 procent) och på delad tredje plats kommer ”på fritidshuset i Sverige” (21 procent) och ta in på ”hotell utomlands” (21 procent). Och var tionde svarar att de inte kommer ha någon semester i sommar.

På frågan om man kommer att förändra något den här sommaren jämfört med hur man brukar göra så är det andelsmässigt fler som avser stanna hemma mer än vanligt (25 procent) jämfört de som uppger det motsatta. 

Flygresande är det man kommer dra ner på mest i år, där 29 procent svarar att de kommer flyga mindre i sommar. Och överlag planerar man göra mindre aktiviteter i sommar samt hålla nere de totala kostnaderna.

-Det är onekligen så att många har en ansträngd ekonomi till följd av de senaste två årens höga inflation och räntekostnader. För en normal barnfamilj har de vardagliga kostnaderna ökat med cirka 110 000 kronor per år de senaste två åren. Det är därför ganska rimligt att många då drar ned på semesterplanerna, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, och fortsätter:

-Med dagens dyrtider kan kraven på sommaraktiviteter skapa stress för att få semesterbudgeten att räcka till, kanske särskilt för småbarnsföräldrar som har barnen i åtanke. Men kom ihåg att barnen bryr sig mest om att få vara med sina föräldrar och att det krasst kan vara så att man måste anpassa munnen efter matsäcken. Det finns många sätt att skapa sommarupplevelser även med en stram budget. Det kan handla om att utforska aktiviteter i närområdet, picknicka i parken, eller kanske till och med att skapa egna roliga projekt hemma, det viktigaste är att skapa tid tillsammans.

I resultaten påvisas stora skillnader mellan hushållen med mycket god ekonomi jämfört de med mycket dålig ekonomi. Att ta in på hotell i Sverige eller utomlands är ungefär fyra gånger vanligare bland de med mycket god ekonomi jämfört de med mycket dålig ekonomi.

Därtill svarar 3 av 10 (31 procent) av de med mycket dålig ekonomi att de inte planerar för någon semester i år, att jämföra med 5 procent bland de med mycket god ekonomi.

-I den mån man har begränsat med pengar till sommarsemestern kan det vara klokt att prioritera mellan olika saker man vill göra och sätta en budget för semestern. Ett tips att utöka semesterkassan kan vara att hyra ut din befintliga bostad eller varför inte byta bostad, säger Stefan Westerberg.

Ur undersökningen:
 

Fråga: Hur kommer du att tillbringa din semester i sommar? Flera svar möjliga

Semesterplan Procent
Hemestra (vara hemma) 41
Hos släkt och vänner 28
Hotell utomlands 21
Sommarstuga/fritidshus i Sverige 21
Hotell i Sverige 18
Camping i Sverige 13
Vandring 11
Sommarstuga/fritidshus utomlands 7
Båt 6
Cykelsemester 5
Camping utomlands 4
Tågluffa 2
Kommer inte att ha någon semester 10

Fråga: Kommer du att förändra något av följande i sommar jämfört med hur du brukar göra?

Aspekt Mer än vanligt Mindre än vanligt Nettotal
Vara hemma 25 8 17
Bilresande 11 17 -6
Totala kostnader 15 21 -6
Boende i eget fritidshus/husvagn eller liknande 9 17 -8
Glass, kaffe och fika på restaurang och café 11 19 -8
Boende utomlands 9 22 -13
Mat på restaurang och café 10 23 -13
Upplevelser (konserter, nöjesparker etc.) 10 24 -14
Tågresande 7 22 -15
Boende på hotell, camping eller andra betalda boenden i Sverige 6 24 -18
Flygresande 8 29 -21

Om undersökningen:

Källa: Undersökning genomförd av Infostat, på uppdrag av Länsförsäkringar.

Metodteknisk bakgrundsinformation: Intervjuerna har genomförts i en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi. Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet.

Målgrupp: Allmänheten.

Antal intervjuer: 1500 personer.

Undersökningsperiod: 2024-04-08 – 2024-04-16.

Tips för att få koll på ekonomin till sommarsemestern:

1) Budgetera dina semesterplaner. Gå igenom dina planer för sommarsemestern och gör en uppskattning vad allt kommer kosta. Försök ta med så många utgiftsposter som möjligt och ta med lite marginal. I den mån det blir dyrt får du prioritera mellan de olika saker du har för avsikt att göra.

2. Sätt ett maxtak på utgifterna under semestern. Försök sätt ett maxtak på vad semestern får kosta. Om det är svårt att se till helheten kan det vara smart att dela upp utgifterna i olika veckor. 

3) Hyra ut eller byta bostad. Ett alternativ för att öka semesterkassan kan vara att hyra ut din befintliga bostad eller byta bostad. Det är ett populärt alternativ för många familjer, där man lånar varandras bostäder.

4) Skapa ett eget sommaräventyr. Sommaraktiviteterna behöver inte vara dyra. Ett alternativ kan vara att hänga i naturen. Packa en ryggsäck med matsäck och fika, och dra i väg till närmaste skogsdunge. För lite större barn kan ett naturreservat med äventyrsstig passa bättre.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stefan Westerberg, privatekonom Länsförsäkringar Tel. 073-968 30 44

E-post: Stefan.Westerberg@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08–588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden