Så kan ett uppkopplat hemlarm skydda dig mot frysskador
En riktigt rejäl vinter kan vara vacker och mysig med djup snö och kalla dagar. Men den kan också vara förödande för våra hem. Vattenledningar som fryser och spricker kan leda till omfattande skador och kostsamma reparationer. Under årets vintermånader har vi på LF Älvsborg sett en stor ökning av frysskador, både i villor och fritidshus.
Full koll hemma – även när du är borta
Men det finns en lösning som kan ge dig bättre koll och öka din trygghet. Ett uppkopplat hemlarm från LF Älvsborg.
Christian Kitti Ölander, kundtjänstchef på vårt larmbolag LF Älvsborg Larm och Trygghetstjänst, säger att det är viktigt att vara förberedd och ha koll för att undvika skador under vintern. Och att hemlarmet är en bra lösning för att ha koll på sina fastigheter, vare sig du är hemma eller borta.
– Du kan ha full koll på hur ditt hus mår och därför undvika obehagliga överraskningar. Våra larmsystem är till exempel utrustade med temperaturmätare på alla larmenheter. Det gör att du i din app enkelt kan se om det sker några temperaturförändringar i ditt hus, om exempelvis din luftvärmepump skulle gå sönder i kylan.
Förutom att du kan se temperaturen i appen så kan du även välja till specifika detektorer kopplade till larmet. De larmar när temperaturen sjunker under ett värde som du bestämt själv.
– Om du har vattenledningar i ytterväggen som riskerar att frysa så kan du sätta en detektor på väggen innanför och få en notis i appen om temperaturen blir för låg. På så vis kan du exempelvis öppna kranarna och låta vattnet rinna för att undvika att ledningarna fryser, säger Christian Kitti Ölander.
Snabb hjälp vid brand
Utöver att skydda ditt hem mot frysskador och efterföljande vattenläckor kan LF Älvsborgs hemlarm även trygga dig mot inbrott och bränder. Genom att rökdetektorerna är seriekopplade till varandra och även uppkopplade mot vår larmcentral så får du snabb hjälp om olyckan skulle vara framme.
– Våra larmoperatörer ringer upp direkt om rökdetektorerna ger utslag för rök vid brand eller rökutveckling. Om operatören inte får svar så skickas väktare ut till bostaden. Våra kameradetektorer tar bilder från huset om larmet går och om larmoperatören upptäcker att det pågår en brand eller rökutveckling så larmas även räddningstjänsten. Det kan rädda både liv och egendom, avslutar Christian Kitti Ölander.