Högsäsong för bränder – så kan ett uppkopplat hemlarm hjälpa dig!

Under vintern ökar brandrisken rejält på grund av levande ljus, sprakande brasor och julstök i köket. Men med ett uppkopplat hemlarm kan du agera i tid och minska risken för skador.

Vi har talat med Christian Kitti Ölander, kundtjänst-och driftchef för Larm på LF Älvsborg, som har jobbat många år på vår egen larmcentral. I den här artikeln förklarar han hur ett hemlarm med uppkopplat brandlarm fungerar och varför det är en smart investering – särskilt under vintern när brandrisken är högre.

Vad är ett uppkopplat brandlarm?

– Ett uppkopplat brandlarm består av seriekopplade rökdetektorer som är anslutna till hemlarmets centralapparat, vilket innebär att om en rökdetektor reagerar på rök gör alla andra det också. Till skillnad från en traditionell brandvarnare, som bara avger en lokal signal, skickar det uppkopplade brandlarmet varningar direkt till din mobil och till larmcentralen, berättar Christian.

Vad händer om brandlarmet går?

– Om brandlarmet upptäcker en rökutveckling kontaktas du omedelbart av en larmoperatör. Om du inte kan svara skickas en väktare genast för att kontrollera läget. Samtidigt tar alla rörelsedetektorer med kamera ett gäng ögonblicksbilder som skickas till larmcentralen. Om bilderna visar tecken på brand kontaktas räddningstjänsten direkt, förklarar Christian.

Christian förklarar vidare att varje steg i processen är utformat för att kunna påskynda insatserna och minska skador.

– Ett snabbt agerande är avgörande vid bränder. Ett par sekunder kan vara skillnaden mellan en mindre brand som snabbt kan släckas eller att huset brinner ned. Ett uppkopplat hemlarm kan faktiskt rädda liv, betonar Christian.

Hur kan ett uppkopplat brandlarm göra skillnad?

– Ett uppkopplat brandlarm kan ge extra trygghet, särskilt under julledigheten när många reser bort. Den omedelbara varningen till både dig och larmcentralen gör att insatser kan påbörjas direkt och att skador kan begränsas, även om du inte är hemma, avslutar Christian.

Det här händer när larmet går:

  1. Brandlarmet reagerar på rökutveckling och skickar en signal till dig och till larmcentralen
  2. En väktare skickas hem till dig för att kontrollera läget om du inte är hemma
  3. Samtidigt tar alla rökdetektorer med kamera ett gäng ögonblicksbilder som skickas till larmcentralen
  4. Om bilderna visar tecken på brand kontaktas räddningstjänsten direkt