­

Jättesatsning ska hjälpa fler elever att klara grundskolan

Länsförsäkringar Älvsborg kraftsatsar för att fler barn ska klara grundskolan. Inom Framsteget investeras till att börja med 25 miljoner kronor fram till 2025. Pengarna kommer att gå till verksamheter som främjar barn och ungdomars hälsa och livsvillkor i Länsförsäkringar Älvsborgs område.

Behörighet till gymnasiet utgör den främsta skyddsfaktorn mot ett liv i utanförskap. År 2023 gick cirka 17 procent – strax över 1000 barn – i Länsförsäkringar Älvsborgs område ut grundskolan utan gymnasiebehörighet. Det innebär en betydligt ökad risk för ett liv i utanförskap med ett stort individuellt lidande och kraftigt ökade samhällskostnader som följd. För att ändra på det investerar Länsförsäkringar Älvsborg nu 25 miljoner kronor i organisationer, föreningar och verksamheter som långsiktigt stöttar barn och ungas möjligheter att klara skolan.

Verksamheterna som får ta del av investeringen är exempelvis läxläsningsinitiativ, läsfrämjande insatser och idrottsföreningar. Den gemensamma nämnaren är att det är verksamheter som främjar barn och ungdomars hälsa och livsvillkor i Länsförsäkringar Älvsborgs område. Fokus kommer främst att ligga inom Länsförsäkringar Älvsborgs fokusområden ”Psykisk och fysisk hälsa”, ”Tidiga insatser”, ”Meningsfull fritid och vuxna förebilder” samt ”Framtidstro”.

– Som ett lokalt och kundägt bolag vill vi vara med och ta ansvar för våra lokalsamhällen och människorna som bor här. Vi vill aktivt vara med och skapa ett tryggare samhälle. För att lyckas med det vill vi bidra till att fler barn och unga får så bra förutsättningar som möjligt för att må bra och lyckas. Gymnasiebehörighet är en avgörande faktor i det, säger Linn Blakstvedt, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Älvsborg.

Inom Framsteget finns ett advisory board – en grupp vars syfte är att bidra med kompetens och expertis i frågor på temat. De kommer att hålla projektet på rätt spår med satsningar som faktiskt gör skillnad.

– Vi har gjort ett gediget förarbete och siktar in oss på att stötta satsningar och initiativ som forskningen säger ger effekt på behörighet. Vi kommer att ställa krav på våra samarbetsorganisationer att tydligt utvärdera och mäta effekten av sina insatser och följa upp sina resultat genom överenskomna mål, säger Linn Blakstvedt.

I Framsteget ingår i dagsläget Berättarministeriet, Destination Gymnasiet, IFK Trollhättan, Mathivation, My Attitude, Läxhjälpen och IF Elfsborg. IF Elfsborgs insats kallas för ”Lira och läs” och syftar till att öka läsförståelsen bland barn och ungdomar på Sjöboskolan i Borås. En gång i veckan kommer en person från IF Elfsborg att vara på plats för att läsa tillsammans med barnen och därefter spela fotboll och leka ihop.

– Att ha en god läsförståelse är en förutsättning för att klara grundskolan. I ”Lira och läs” förenar vi hälsa och idrott för att öka läsförståelsen. Fysisk aktivitet förbättrar koncentrationen och ökar chansen att kunna fokusera på att läsa, säger Vedad Aganovic, ansvarig för social hållbarhet i IF Elfsborg.

Berättarministeriet verkar för att minska segregationens negativa konsekvenser genom att stötta lärare och elever i den dagliga undervisningen med hjälp av kreativa och meningsskapande läromedel. Samarbetet med Länsförsäkringar Älvsborg handlar om att nå ut med Berättarministeriets modell till skolorna med högst socioekonomiskt index i Borås, Trollhättan och Vänersborg.

– Vi är så glada och stolta över samarbetet med Länsförsäkringar Älvsborg. Det är hedrande att kunna vara en del i att faktiskt erbjuda lösningar utifrån vad lärarna i de här skolorna ser för utmaningar, säger Maria Wallin, institut- och regionansvarig på Berättarministeriet.