IBK Vänersborg vågar snacka om det svåra
Film IBK Vänersborg (Länk till Youtube)
Snabba fötter springer genom idrottshallen och gnisslet från skosulorna mot gummigolvet ekar ut mot läktarna. Det är onsdagskväll och IBK Vänersborgs P10-lag övar passningar och skott på mål. Mellan de dova smällarna från innebandyklubbor som träffar ihåliga bollar hörs glada och påhejande rop mellan spelarna.
– Sedan vi började med ”Våga snacka om det” tänker jag mer på att jag inte ska säga fula ord på planen om det går dåligt. Förut kunde vi säga lite taskiga grejer till varandra om man till exempel missade mål, men nu säger vi bra grejer och peppar varandra, säger Oliver Salbom.
Efter träningen samlas han och hans lagkamrater i föreningens uppehållsrum för utbildningen ”Våga snacka om det”. Vid tre timslånga träffar tittar de på korta filmer med olika scenarier och diskuterar sedan i smågrupper kring relaterade frågor, till exempel hur man vill att det ska vara i omklädningsrummet.
– Projektet grundades för att skapa trygga miljöer för barn och ungdomar. Det handlar om jargong, beteenden och språkbruk. Vi vill skapa en miljö där alla trivs, mår bra och kan vara sig själva, säger Malin Nilsson, grundare av projektet och ledare i föreningen.
Utbildningen hålls för både tjejer och killar i föreningen från tolv år och uppåt. För killarna rör ämnena till stor del machokultur och jargong och för tjejerna handlar det om klimatet på sociala medier och om jämställdhet.
Träffarna leds av fyra utbildare mellan 17 och 20 år som själva spelar eller har spelat i föreningen.
– Om det finns personer som inte trivs i sitt lag vill jag förändra det och se till att alla ska känna sig välkomna. Jag tror att våra träffar bidrar till att ungdomarna tänker efter i hur de ska agera i framtiden, säger Elsa Olsén, en av utbildarna.
Killarna i P10-laget är överens om att ”Våga snacka om det” har fått dem att tänka ett extra varv på hur de uttrycker sig.
– Det känns bra att vi kan prata om de här grejerna och det är skönt att säga vad man känner. Det påminner mig också om hur jag ska bete mig, säger Leo Joanzon och får medhåll av lagkamraten Theo Karlsson:
– Det hjälper mig att tänka mer på vad jag säger till folk, både i omklädningsrummet, på träningen och i skolan.
Efter den tredje träffen får deltagarna även skriva under ett kontrakt där de lovar att de ska vara snälla mot varandra och se till att det är en bra stämning i laget.