Våra bästa tips för att slippa översvämningsskador
I sommar har vi haft flera kraftiga skyfall och i några fall har de stora regnmängderna orsakat svåra översvämningar i fastigheter. Vi ser tyvärr att antalet översvämningsskador har skjutit i höjden i vårt område på senare tid, men det finns saker du kan göra hemma i förebyggande syfte för att minska riskerna och skydda din bostad och dina saker. Vår skadeförebyggare Anders Lindhjem berättar hur!
Under årets sex första månader har det i vårt område anmälts tre gånger så många skador orsakade av extremväder 2024 jämfört med snittet under samma period de tio senaste åren. Och just översvämningsskadorna sticker ut - om man jämför motsvarande period de senaste tio åren så har det i snitt anmälts 53 skador kopplat till översvämning jämfört med 350 första halvåret 2024.
– Skadorna handlar främst om att vatten tagit sig in i huset, ofta i källaren. Är vattentrycket högt är det svårt för vattnet att sjunka undan – då kan det tränga in via dörr, fönster eller ventil eller komma upp ur golvbrunnar i bostaden. Så kallat baktryck, säger Anders Lindhjem.
Vid baktryck är det alltså avloppsvatten som kommer upp i huset.
– Det är ofta riktigt smutsigt och otrevligt vatten och det kan förstås kännas väldigt obehagligt, men kan också ställa till stor skada, säger Anders Lindhjem.
För att undvika baktryck så är det en god idé att montera en så kallad backventil på avloppet. Har du inte det så kan det vara bra att vara redo med filtar eller handdukar och en rejäl tyngd för att begränsa vattenflödet.
– Vet du med dig att ditt hus ligger i riskzonen så kan det också vara värt att investera i en dränkbar pump för att få ut vattnet så fort som möjligt och på så vis begränsa skadan, säger Anders Lindhjem.
Trots åtgärder kan du som husägare drabbas. Förvara därför inte saker som du är rädd om på källargolvet. Använd plastlådor och flytta upp sakerna från golvet med hjälp av pallar eller hyllor.
– Det gäller faktiskt även om det inte är risk för översvämning, eftersom källargolv ofta har höga fuktvärden, säger Anders.
För att undvika få in vatten i huset på lite längre sikt bör du se till att dräneringen är i gott skick och att marken runt fastigheten i möjligaste mån är utformad så att vattnet leds från byggnaden och kan rinna undan. Att kontrollera att brunnar, stuprör och hängrännor är hela och fria är en annan viktig förebyggande åtgärd.
Rusta dig inför översvämning
- Se över källaren
Det blir lätt översvämning i källare – ställ upp sådant som står på golvet på hyllor eller flytta det till en annan plats i huset. - Koll på brunnar, tak och rännor
Rensa dina hängrännor, stuprör och dagvattenbrunnar. Håll även ett öga på brunnar ute på gatan. Kontakta kommunen om det ser ut att vara stopp eller dålig avrinning. Kontrollera även taket på ditt hus för att se att plåtar och takpannor är hela och sitter på plats. - Kolla upp dina golvbrunnar inne
Golvbrunnar inne i huset kan ställa till problem. Montera gärna backventiler - se annars till att ha filtar och något tungt att ställa ovanpå för att stoppa vatten från att komma in. - Marken runt huset
Försök se till att marken runt ditt hus lutar bort från byggnaden och att kantstenar mot gatan inte saknas så att rännstensvattnet rinner in mot ditt hus. - Parkera bilen smart
Flytta på bilen om den står på en plats som är placerad lågt.