Kraftig ökning av frysskador – drabbar allt fler året runt-bostäder

Sönderfrusna vattenledningar kan orsaka vattenskador och utvecklas till en mardröm för en husägare om oturen är framme. Och det följer en oroväckande trend. Förra året registrerades dubbelt så många frysskador som snittet de senaste tio åren.

Anders Lindhjem, naturskadesamordnare på LF Älvsborg

Under 2024 anmäldes 167 frysskador till LF Älvsborg. Det är en stor ökning mot ett vanligt år. Tittar man tio år tillbaka i tiden så har i snitt 74 frysskador anmälts till LF Älvsborgs skadeavdelning varje år.

– Det är en stor ökning och den är intressant på flera sätt. Vanligtvis är det mest fritidshus som drabbas av frusna vattenledningar, men förra året så drabbades även många året runt-bostäder, säger Anders Lindhjem, naturskadesamordnare på LF Älvsborg.

En stor förklaring till den statistiken går att hitta i det kylslagna vädret förra året. I januari och februari förra året så drabbades vårt område av flera köldknäppar med låga temperaturer långt under nollan. Dessutom fanns en till faktor som spelade in – vinden.

– När det är kallt ute och det samtidigt blåser blir det en extra stark kylande effekt. Då kan rör som ligger i ytterväggarna faktiskt frysa sönder om man har otur, säger Anders Lindhjem.

Om en vattenledning fryser sönder så kan konsekvenserna bli stora. Ett trasigt rör läcker vatten och läckande vatten kan leda till stora skador på material och konstruktioner i ett hus.

– Det är extra bedrägligt när det handlar om vattenledningar som går i väggar och golv. Då kan det dröja lång tid innan man upptäcker läckaget, avslutar Anders Lindhjem.

Anders bästa tips för att undvika frysskador

  • Var extra vaksam om du bor i en fastighet där rören ligger oskyddade eller om rören ligger i en yttervägg med dålig isolering.
  • Var uppmärksam på tidiga varningstecken. Ett av de första tecknen kan vara en märkbar minskning av vattenflödet från kranar när temperaturen sjunker.
  • Vid längre frånvaro (2-3 dagar) från bostaden, stäng av vattnet och ordna med tillsyn. Det är extra viktigt vid risk för köldknäppar.
  • Håll alltid minst 15 grader i utrymmen där det finns vattenledningar.
  • Skaffa ett uppkopplat hemlarm. Då kan du hålla koll på temperaturen även när du inte är hemma. 

Fler tips hittar du här

Se alla nyheter