Är ditt hem rätt försäkrat?
För att få rätt ersättning från din försäkring är det viktigt att vi har rätt uppgifter. Vanliga misstag är att man uppgett fel boyta eller missat att försäkra in alla byggnader på tomten. Något som kan få väldigt tråkiga följder om det till exempel har varit blåsigt väder som på senare tid.

– Då och då händer det tyvärr att vi får en riktigt besviken kund när exempelvis växthuset har blåst sönder men det inte fanns med i försäkringen, säger Anders Lindhjem, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Älvsborg.
Det som står med på försäkringsbrevet är det som är försäkrat, och det är alltså det som ligger till grund för ersättningen om något inträffar.
– Därför är det väldigt viktigt att du tittar över försäkringsbrevet med jämna mellanrum och tänker igenom så att allt finns med, säger Anders.
Det som kan vara bra att titta extra på när det gäller villa eller fritidshus är man har uppgett rätt antal bad- eller duschrum och att alla eventuella uthus, som växthus eller friggebod, finns med. Det är också ganska vanligt att bo- och biytan inte stämmer riktigt med verkligheten.
– Orsaken kan vara att man har tagit uppgifterna från den tidigare ägaren eller att man har byggt ut, men inte uppdaterat försäkringen. Skulle då huset till exempel brinna ner så är det alltså det som står i försäkringsbrevet som ligger till grund för vad man får för ersättning, säger Anders.
Ta gärna en stund för att se över försäkringsbrevet och hör av dig till oss om något behöver uppdateras. Du har fått försäkringsbrevet skickat till dig när du tecknade försäkringen eller inför den senaste förnyelsen.
Checklista
- Kontrollera att angiven bo- och biyta stämmer överens med hur det ser ut i verkligheten. Är du osäker på hur man ska mäta kan du läsa mer hos Skatteverket.
- Kontrollera att eventuella uthus är försäkrade, till exempel attefallshus, förråd, friggebod, garage eller växthus.
- Kontrollera att du har uppgett rätt antal bad- eller duschrum. Utrymme med enbart WC behöver inte vara med.
Du behöver däremot inte höra av dig om du har:
- Byggt en ny altan
- Skaffat robotgräsklippare
- Renoverat huset, till exempel befintligt bad- eller duschrum eller kök.
Att förebygga skador
Många av de försäkringsskador som drabbar våra kunder går att förebygga. Även om försäkringen täcker mycket innebär en skada alltid utgifter och obehag. Färre skador är bättre för miljön och leder i längden till lägre försäkringspremier, något som vi alla vinner på!
Vill du veta mer om hur du minskar risken att råka ut för skador så finns mycket bra information att hitta här på vår webbplats. Där hittar du också vår webbshop där du kan hitta bra skadeförebyggande produkter att beställa.