God avkastning i Länsförsäkringars liv- och pensionsverksamhet 2020

2020 var ett år olikt alla andra. Men trots coronapandemin levererade Länsförsäkringars liv- och pensionsverksamhet starka resultat, vilket gynnande kunderna i form av god avkastning och successivt höjda återbäringsräntor. Inom fondförsäkring ökade premieinkomsten med 29 procent. Länsförsäkringars fokus på hållbarhet tillgodosåg kundernas markant ökade intresse för hållbarhetsinriktade fonder under 2020.

Mathias Collén

Liv- och pensionsverksamheten är uppdelad på två bolag: Länsförsäkringar Fondliv (som är öppet för nyteckning) och Länsförsäkringar Liv (som är stängt för nyteckning).

Länsförsäkringar Fondliv – jan-dec 2020
Fondliv erbjuder fondförsäkring och garantiförvaltning. (Uppgifter inom parentes avser helår 2019.)

  • Det förvaltade kapitalet ökade till 171 (159) Mdkr.
  • Totala premieinkomsten ökade med 29 procent till 12,2 (9,5) Mdkr.
  • Resultatet uppgick till 705 (749) Mkr.
  • Garantiförvaltningens avkastning uppgick till 5,9 procent och förvaltat kapital ökade till 4,6 (4,1) Mdkr. Investeringar i aktier och alternativa investeringar, framförallt inom skog, bidrog till den goda avkastningen.
  • Fokus på flyttmarknaden har gett stora positiva effekter såsom ett positivt flyttnetto under 2020.
  • Under 2020 lanserades 18 nya fonder, varav nio hållbarhetsinriktade. 

- Det har varit ett märkligt år med mänskligt lidande, volatila börskurser och hemarbete. Men det slutade bra för Fondlivs del. Våra medarbetare har framgångsrikt ansträngt sig för att hjälpa våra kunder. Vi gör ett starkt resultat, har positiv kundavkastning och en tillväxt i premieinkomsten med hela 29 procent. Dessutom utsågs vi till ”Årets fondförsäkringsbolag” för andra året i rad, säger Mathias Collén, Vd Länsförsäkringar Fondliv.

Länsförsäkringar Liv – jan-dec 2020
Liv förvaltar traditionell försäkring enligt ömsesidiga principer. (Uppgifter inom parentes avser helår 2019.)

  • Det förvaltade kapitalet uppgick till 113 (114) Mdkr.
  • Resultatet uppgick till 1,6 (5,6) Mdkr.
  • Samtliga tillgångsslag bidrog positivt till avkastningen i både Nya Trad och Gamla Trad. Avkastningen uppgick till 5,4 procent i Nya Trad, 3,4 procent i Gamla Trad och 6,5 procent i Nya Världen.
  • Länsförsäkringar Livs kapitalkvot enligt Solvens II uppgick till 195 (211) procent.
  • Förvaltningskostnadsprocenten avseende bolagets driftskostnader minskade till 0,34 (0,38) procent.
  • Villkorsändringar till Nya Trad portföljen uppgick till 1,0 Mdkr. Totalt har ett försäkringskapital om 18,9 Mdkr villkorsändrats, vilket motsvarar 44 procent av kapitalet för kunder vilka erbjudits ändring.
  • Hållbarhet är en integrerad del i Länsförsäkringar Livs portföljer. Hållbarhetsinriktade (ESG) obligationer och aktier uppgick till 18,1 (8,6) Mdkr, motsvarande 16 procent av förvaltat kapital.

- 2020 var ett utmanande år. Vår långsiktiga förvaltningsmodell var dock framgångsrik och vi kan konstatera att året avslutades med konkurrenskraftig avkastning och stärkta nyckeltal. Den positiva utvecklingen har gynnat våra kunder genom succesivt höjda återbäringsräntor. Under året ökade andelen ansvarsfulla investeringar i portföljerna, ett område där vi är branschledande. Det är min bedömning att Länsförsäkringar Livs stärkta balansräkning och stabila nyckeltal gör att bolaget står väl rustat att möta kundernas förväntningar i framtiden, säger Jakob Carlsson, Vd Länsförsäkringar Liv.

Läs mer
Sammanfattningsbild, Länsförsäkringars liv- och pensionsförsäkring jan-dec 2020 (bilaga)

Länsförsäkringar Fondlivs garantiförvaltning

Länsförsäkringar Livs Nyckeltalsrapport jan-dec 2020

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Mathias Collén, vd Länsförsäkringar Fondliv, 08-588 433 13
Jakob Carlsson, vd Länsförsäkringar Liv, 08-588 414 55

Presskontakt, 08-588 418 50

     
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden