Länen med minst jämställd vab – nästan som 1974

Förra veckan slog vabbandet rekord med 89 000 vab-anmälningar, mot 49 000 anmälningar för samma period förra året. Och det är fortfarande mammorna som tar de flesta dagarna. Inte i något län vabbade papporna mer än mammorna. Se bilaga för uträkning för respektive län. Tyvärr förlorar kvinnor ofta ekonomiskt på att vara hemma mer.

DSC08101

På helåret 2021 var det lika ojämnt fördelat mellan könen. Då vabbade föräldrar totalt 8 381 430 nettodagar 2021, varav 40 % gick till män.

-Vilket är samma fördelning som för 45 år sedan, då vi för första gången fick rätt till tillfällig föräldrapenning. Det som har hänt under de här åren är att vi tar ut fler vab-dagar. Så om man räknar i antal dagar, tar mammorna mer ansvar idag än 1974, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Varför kommer vi inte tillrätta med fördelningen och vilka konsekvenser kan det få för den som vabbar mest?

-Efter 30 183 kronor i lön påverkas inte ersättningen för vab vilket gör att pappor som i allmänhet tjänar mer också förlorar mer på att vara hemma. Det kan vara en förklaring till att mammor i dag fortsätter att vabba mer. Andra förklaringar kan vara att den som har högst lön har lättare att få sin vilja igenom, eller att man uppfattar att den som tjänar mest har det viktigaste arbetet. Får familjen fler barn och det pågår under en längre tid får det stor inverkan på vad kvinnans löneutveckling och pension, både för den som tjänar under och över 30 183 kronor, säger Emma Persson och nämner att åtta år efter att ett par har fått sitt första barn skiljer det 30 procent mellan lönerna mot 10 procent året innan de fick barn.

Gå in på https://www.forsakringskassan.se/privatpers/kassakollen för att räkna ut mycket du och din partner får ut när ni vabbar.

Tips

  • Läs på vilka effekterna på din karriär och löneutveckling kan bli av frånvaro på arbetsmarknaden i samband med vab och föräldraledighet.
     
  • Bestäm på förhand att ni ska vabba varannan dag.
     
  • Finns det andra i er närhet som kan hjälpa till? Andra än föräldrar kan vabba – till exempel grannar, släktingar eller vänner.
     
  • Prata ekonomi med varandra så att ni är medvetna om hur era respektive förutsättningar ser ut, t ex i samband med en skilsmässa.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel. 0761-09 27 30.
Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.

 

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden