Bergslagslyftet, nytt krafttag för trygghet och utveckling

I över tio år har LF Bergslagen arbetat med föreningsstöd under namnet Bergslagslyftet.Nästan tusen föreningar har fått ta del av drygt tolv miljoner kronor för att så många som möjligt ska kunna ha en aktiv fritid. Nu samlar bolaget sina samhällsinsatser under samma tak. Och behovet är stort.

Ungdomar utomhus vid rapsfält.

Från början var Bergslagslyftet ett renodlat föreningsstöd, men nu inrymmer satsningen även ett långsiktigt samarbete med Stadsmissionernas matcentraler i Västerås och Örebro, roliga aktivitetsveckor för sommarlovslediga barn och möjlighet för förskolor att beställa gratis reflexvästar till alla barn. 

- Anledningen till att vi kraftsamlar är att vi ser att behovet är större än någonsin, säger Anna-Maria Wallin, hållbarhetschef på LF Bergslagen.  

 

En värdefull investering 

Som lokalt och kundägt bolag ser LF Bergslagen inte Bergslagslyftet som renodlad sponsring, utan som en återinvestering i vårt närsamhälle. 

- Vi ägs av våra kunder här i vårt område. Både kunderna och vi mår bra av ökad trygghet och framtidstro, menar Anna-Maria Wallin. Därför är varje insats vi gör genom Bergslagslyftet en värdefull investering i allas framtid. Om vi till exempel kan få barn och unga att känna sig sedda och behövda i en meningsfull fritid så vet vi genom forskning att deras framtidschanser ökar. Om vi kan få fler barn som lever i matfattigdom att äta sig mätta för att orka med läxorna så händer samma sak.  

 

Bygger på samarbete 

Bergslagslyftets devis “Vi lyfter er som lyfter andra” handlar om att stötta och lyfta fram alla eldsjälar som antingen avlönat eller ideellt jobbar för trygghet och utveckling i regionen.  

- Vi själva är inte experter på föreningsliv, idrotter, kultur eller hjälpverksamhet. Därför går Bergslagslyftet ut på att hjälpa föreningar och organisationer att hjälpa andra. Det är de som känner behoven bäst och som är bäst lämpade som utförare.  

- När det gäller gratis reflexvästar till alla förskolebarn är det kanske inte så komplicerat. Det behövs västar i verksamheterna, det blir lättare att hålla ihop grupperna och synligheten ökar både på dagen och när det är mörkt.  

 

Ökande behov 

De tuffa tiderna, som för många startade med Covid-19-pandemin, gör att föreningsliv och organisationer brottas med högre kostnader - samtidigt som många familjer kämpar med ekonomin. 

- Jag tror att en hel del föreningar egentligen skulle behöva höja sina medlemsavgifter, men då skulle de som kanske behöver föreningen allra mest få ännu svårare att betala. Allt fler familjerlever på marginalen - och jag vet att många föreningar på olika sätt anpassar sig efter familjernas betalningsförmåga. För att undvika en negativ spiral med minskande antal aktiviteter och medlemmar är det bra om vi - och andra som har möjlighet att hjälpa till - faktiskt gör det. 

 

Det här är Bergslagslyftet 

Under devisen “Vi lyfter er som lyfter andra” samlar LF Bergslagen sina samhällsinitiativ i Västmanlands län, Örebro län och Heby kommun i Upplands län: 

  • Levande föreningar - stöd till föreningar inom idrott, kultur, friluftsliv eller andra goda samhällsaktiviteter med fokus på barn och unga. 
  • LF Sommarkul - aktivitetsveckor i samarbete med lokala föreningar för sommarlovslediga barn i Örebro, Västerås och Karlskoga.  
  • Mat på bordet - ekonomiskt stöd till Stadsmissionernas matcentraler i Västerås och Örebro. Verksamheten går ut på att ta tillvara överskottsmat från lokala mabutiker och producenter och dela ut till behövande. 
  • Lysande barn - alla förskolor i LF Bergslagens område kan beställa gratis reflexvästar till sina barn.