Familjen Frilander - hårt drabbade av åskan
I genomsnitt inträffar det 165 000 blixturladdningar per år i landet och det kan orsaka bränder, personskador och skada elektronik i hemmet. Familjen Frilanders robotgräsklippare gick sönder tre gånger – innan de installerade ett överspänningsskydd.
Att ett blixtnedslag kan orsaka skada på elektronik har familjen Frilander i Mark utanför Örebro fått lära sig den tuffa vägen. Robotgräsklipparen har gått sönder tre gånger och vid ett riktigt kraftigt oväder rök även bergvärmepumpen.
– Att inte få värme i huset när värmepumpen slutade fungera var ett stort problem, berättar Camilla Hartman Frilander. Sen medförde det också en stor kostnad.
Har installerat ett överspänningsskydd
Sedan en tid tillbaka har familjen ett överspänningsskydd i elskåpet. Det är ett skydd som leder överspänningen till elnätets jord vid ett åsknedslag. På så sätt hindras den kraftiga spänningen som åskan orsakar att vandra vidare in i elnätet i ditt hus och skada elektronisk utrustning.
– Efter ett åskoväder ska man alltid titta i skåpet, lyser säkringarna grönt är det okej men lyser det rött har de tagit en smäll och behöver bytas ut, säger Toni Frilander.
Direkta blixtar som slår ner i hus är ovanliga och i nio av tio fall är det åskspänningar som kommer in via el- och teleledningar som orsakar skador. Hushåll på landsbygden är de som drabbas värst av detta.
På grund av klimatförändringarna förväntas åskoväder bli vanligare. Vi får allt fler värmeböljor och kraftigare åskoväder.
- Medan myndigheterna arbetar med att anpassa bebyggelse och infrastruktur, vill vi hjälpa de drabbade att förbereda sig för både dagens extrema väderhändelser och framtida klimatförändringar, säger Marcus Fridborn, chef för skadeförebygg på LF Bergslagen.
Några fakta om åskoväder, skador och skydd
- Håll dig inomhus vid åskoväder, och gärna dra ut kontakter till elektrisk utrustning som TV, stereo, dator och mobilladdare.
- Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.
- När åskan går – tänk på att inte vara i närheten av kraftledningar, på öppet fält som till exempel en golfbana eller på öppet vatten. Blixten söker sig till högsta punkten.
- Installera ett eget åskskydd om du bor i ett område där det åskar mycket, eller om bostaden är ansluten till en luftledning.
Källa: Elsäkerhetsverket och Länsförsäkringar Bergslagen