Bolån

Bostadslån anpassade för dig och dina behov

Se din boendekostnad

Bostadstyp
kr
kr/mån

Våra räntor för bottenlån

Senast ändrad 2019-06-18

 • 3 mån 2,23 %
 • 1 år 2,19 %
 • 2 år 2,16 %
 • 3 år 1,95 %
 • 4 år 2,03 %
 • 5 år 2,10 %
 • 7 år 2,68 %
 • 10 år 3,10 %

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Snabbguide - Bolån

Vad behöver du låna till?
Köpa bostad
Utöka bolån

Funderar du på att renovera eller bygga till din bostad? Räkna ut hur mycket du kan låna och vad det kostar. Välj "Låna på befintlig bostad" på nästa sida.

Räkna på ditt lån

Flytta ditt bolån till oss

Funderar du på att flytta ditt bolån till oss?

Allt du behöver veta om bolåneräntor.
Våra bolåneräntor

Fyll i en ansökan, så kontaktar vi dig senare och hjälper dig hela vägen.

Ansök här


Kort om bolån

Har du hittat ditt nya drömhus och letar bostadslån? Hos oss kan du låna till din nya bostad! Oavsett om du ska köpa hus, köpa lägenhet eller renovera så hjälper vi dig med bolån. Vi kan även hjälpa dig med lånelöfte, bolånekalkyl, samt höja ditt bolån eller flytta det till oss om du har det på annat ställe idag.

Bolån för alla typer av boende

När du ska köpa eller renovera en bostad hittar vi tillsammans de bästa lösningarna för dig. Det är så mycket mer än bara lånet som ska bli bra och vi hjälper dig hela vägen till ett tryggt boende.

Ansök om bolån och lånelöfte

Utöka ditt bolån

Tips till dig

 • Skaffa en boendeförsäkring som gäller redan från tillträdesdagen för att vara skyddad om olyckan skulle vara framme.
  Läs mer om hemförsäkring
 • Komplettera även med en Bo kvar-försäkringen så får du ekonomisk trygghet för dig och familjen vid sjukdom, arbetslöshet eller död.
  Läs mer om bolåneskydd
 • Börja spara regelbundet direkt till en buffert för oförutsedda händelser eller om du ska renovera senare.
  Läs mer om att spara och placera
 • Se vad din bostad är värd med Värdekollen. Du kan följa värdeutvecklingen snabbt, smidigt och kostnadsfritt direkt i mobilen.
  Läs mer om värdering av bostad
Snabbfakta om bolån
Lånelöfte

Ansök direkt och ta med på visningen.

Läs mer om lånelöfte

Kontantinsats 
Handpenning

15 % av bostadens pris
10 % betalas direkt när du skrivit kontrakt

Läs mer om handpenningslån

Låna till ny bostad

Du kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. 75 % som bottenlån och 10 % som topplån. Läs mer i vår guide "Sju steg till ett lyckat bostadsköp".

Låna mer på bostaden där du bor

Du kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde.

Utöka ditt bolån

Ränta på bolån

Du kan binda räntan från 3 månader upp till 10 år.

Läs mer om bolåneränta

Amortera på bolånet

Du får lägre boendekostnad och ett klokt långsiktigt sparande.

Läs mer om amortering

Säkerhet för bolånet När du får ett bolån pantsätter du bostaden till banken som en säkerhet för lånet. För lån till villa och fritidshus tar vi pantbrev som säkerhet och för lån till bostadrätt pantsätts din ägarandel i föreningen.
Överbryggningslån

När du ska betala din nya bostad innan du sålt den gamla.

Läs mer om överbryggningslån

Läs mer i prislistan


Allt du behöver veta när du ska köpa bostad

Sju steg till ett lyckat bostadsköp

Sju steg till ett lyckat bostadsköp

Det ska kännas både lustfyllt och spännande att köpa ny bostad även om det är en hel del att tänka på. Här ser du stegen till ett lyckat köp.

Sök bostad

Steg 1: Sök bostad

Fundera över hur du vill bo, vilket område och vad som är viktigt för dig och din familj när det gäller boendet. Besök Länsförsäkringar Fastighetsförmedling för att få vägledning eller för att hitta ditt nästa boende.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Börja med att göra en snabbkalkyl och se vad din boendekostnad blir. Då vet du hur mycket du har råd med och kan fokusera på rätt bostad. Kom ihåg att räkna med kostnader för till exempel el, fastighetsskatt och även marginal för räntehöjningar.

Det är också klokt att fundera på hur stor del av hushållsbudgeten som ska få gå till boendet, livet är så mycket mer än bara bostad.


Vanliga frågor och svar

 • Försäkringar

  Fördelen med att dela upp lånebeloppet är att du kan välja olika räntebindningstider på de olika lånen. På det sättet får du större flexibilitet och sprider riskerna då din ränta kommer att bestämmas vid olika tidpunkter.

  Även om du vill ha samma räntebindningstid på hela lånebeloppet idag, kan det vara bra att dela upp lånebeloppet i flera lån. Då kan du välja olika räntebindningstider på lånen vid ett senare tillfälle.


  Hjälpte det här svaret dig? 18 av 19 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Fundera över hur det ser ut hos dig: Är inkomsten ungefär lika stor varje månad? Är utgifterna ungefär lika stora varje månad? Är det stora eller mer snäva marginaler i privatekonomin?

  Hushåll som har stabila inkomster och utgifter med goda marginaler påverkas inte i så hög grad av förändrade ränteutgifter. Därför kan du ta en något större risk och välja tremånadersränta på en större andel av bolånen, då kort räntebindningstid historiskt har gett lägre ränteutgifter än lån med längre räntebindningstider.

  Tremånadersränta är flexibelt också genom att du kan välja en annan räntebindningstid senare och du kan lösa lånet utan att behöva betala ränteskillnadsersättning.

  Hushåll som har mer varierande inkomster och utgifter, eller med mindre marginaler, påverkas i högre grad av förändrade ränteutgifter. Då kan du välja längre räntebindningstider på en större del av dina bolån för att få mer förutsägbara ränteutgifter.

  Tänk på att lån med längre bindningstid inte är lika flexibla och om de ska lösas i förtid får du betala en kostnad som kallas ränteskillnadsersättning.


  Hjälpte det här svaret dig? 11 av 12 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Gör en kalkyl här och få en uppfattning om hur mycket du kan låna.


  Hjälpte det här svaret dig? 8 av 24 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Du kan välja tremånaders räntebindning för att slippa ränteskillnadsersättning som du annars får betala om du måste lösa lån i förtid när bostaden säljs.


  Hjälpte det här svaret dig? 11 av 15 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  När du söker lån hos oss ska alla handlingar som behövs vid en överlåtelse av bostad, bland annat köpekontrakt, köpebrev, gåvobrev eller bodelningsavtal, vara skrivna av en juridiskt sakkunnig person.

  Det kan vara till exempel en mäklare eller en extern jurist. Vi gör inte några överlåtelsehandlingar.


  Hjälpte det här svaret dig? 5 av 11 har fått hjälp av svaret

Kunder berättar

glad kund i Bergslagen

Jag blev guldkund och hittade mitt drömhus

Två saker kändes guld för Kristina förra året. Den ena är väldigt enkel: Hon samlade sina affärer hos oss och blev Guldkund. Nu har hon full koll på allt och fina förmåner som t ex kostnadsfri uppläggning av bolån och 20 % rabatt på hemförsäkringen.

Träffa våra guldkunder


Villkor och viktig information

Du som redan har lån hos oss kan läsa vad som gäller för ditt lån i skuldebrevet och villkorsbilagan samt i de allmänna villkor som du fått.

På Mina sidor och i mobilappen hittar du även dina aktuella ränte- och amorteringsvillkor. Där kan du också räntebinda lån med tre månaders bindningstid och/eller förlänga dina lån när det är dags. Det enda du behöver är ett BankID.

Vi erbjuder bolån i svenska kronor (SEK). Om du får din lön i en annan valuta behöver du vara medveten om att det kan innebära en valutarisk för dig. 


Kreditgivare och kreditförmedlare

Länsförsäkringar Hypotek AB är kreditgivare för bolån upp till 75 procent av marknadsvärdet. Länsförsäkringar Bank AB är kreditgivare för bolån över 75 procent av marknadsvärdet. Länsförsäkringar Bank AB är kreditförmedlare för lånen.

Kredittid på ditt bolån

Kredittid är från det datum du tar ett bolån till det datum lånet ska vara återbetalt.

Skuldkvotstak

Vi använder oss av ett skuldkvotstak för att minska risken med allt för höga bolån.

Läs mer om amorteringskrav