Frågor och svar om återbäringen 2018

Vad är återbäring?

Länsförsäkringar Bergslagen är ett kundägt bolag och ägs av omkring 200.000 kunder i Västmanland- och Örebro län, plus Heby kommun i Uppsala län. När bolaget har överskott i sin affär får ägarna ta del av överskottet i form av återbäring. Återbäring är i praktiken en återbetalning av en del av premien som du betalar för dina sakförsäkringar.

Varför betalas återbäring ut 2018?

I år får våra kunder dela på 170 miljoner kronor i återbäring. Ett bra sätt att fira att det går bra för oss och att det är 170 år sedan vårt bolag startades. Återbäringen grundar sig på ett positivt resultat i vår sakförsäkringsverksamhet och en god finansiell avkastning från exempelvis bolagets aktier och fastigheter.

Hur mycket pengar delas ut?

Totalt betalar vi ut cirka 170 miljoner kronor i återbäring.

Vilka får återbäring?

Du som har haft sakförsäkring hos oss under 2017 får återbäring. Alla kunder som berörs kommer att få ett brev med ett tydligt besked hem via posten i god tid innan utbetalningen sker. Exempel på sakförsäkringar är villahemförsäkring, hemförsäkring, fordonsförsäkring, båtförsäkring, med mera. Däremot baseras inte återbäringen på livförsäkringar, djurförsäkringar i Agria och bankprodukter.

Hur mycket får jag?

Återbäringen baseras på hur mycket premier du betalat in under 2017. Vår genomsnittskund som har en villaförsäkring, två personbilar, två barnförsäkringar och en moped får tillbaka ungefär 2200 kronor. Har du färre försäkringar blir återbäringen lägre.

När kan jag räkna med att få mina pengar?

Utbetalningen kommer att ske under november 2018.

Jag har ett registrerat bankkonto hos Länsförsäkringar Bank, behöver jag göra något?

Nej, då behöver du inte göra något. Din återbäring sätts in direkt på ditt konto.

Jag har inte konto hos Länsförsäkringar Bank. Hur registrerar jag konto för utbetalning?

För att få in återbäringen direkt på ett bankkonto behöver du registrera det kontonummer du vill att pengarna ska sättas in på. Gör det senast den 5 oktober. Om du inte registrerar ett konto kommer du få din återbäring på en utbetalningsavi. Då kan det tillkomma en avgift när du tar ut pengarna.

Tre olika sätt att anmäla ditt kontonummer, enkelt och smidigt:

  1. Logga in på Mina sidor på www.lfbergslagen.se
  2. Ring oss på 021 – 021-19 02 50
  3. Välkommen in på våra kontor

Kan man registrera konto i appen?

Nej, det går tyvärr inte att registrera konto i vår app, utan du behöver logga in på vår webbplats lfbergslagen.se

Jag har fått en utbetalningsavi – men vill ha pengarna insatt på konto. Hur gör jag?

Du ska i första hand gå till din egen bank, alternativt till de inlösningsställen som finns på avin. Du kan också få hjälp på Länsförsäkringar Bergslagens kontor. Kom ihåg att ta med dig avin och din egen ID-handling. 

Jag har inte fått mina pengar. Vad gör jag?

Hanteringen av våra utbetalningar pågår fram till den 15 november, efter det kan vi konstatera om det blivit någon felaktig eller missad utbetalning. Hör av dig efter den 15 november om du fortfarande inte fått din återbäring. Du är välkommen att ringa oss på 021-190250

Varför sänker ni inte premierna istället?

Försäkringspremierna sätts alltid utifrån ett normalår, med ett förväntat skadeutfall både vad gäller antal skador och kostnad för dessa. Det är dock omöjligt att i förväg veta utfallet för ett enskilt år, då det är väldigt många olika saker som spelar in. Vi kan ett enskilt år få lägre skadekostnader än normalåret som vi budgeterar utifrån. Delar av det överskott som blir kan då betalas tillbaka till dig som kund i form av återbäring. Om vi har ett gynnsamt skadeutfall ett år innebär därmed inte att vi kan sänka premierna för kommande år. Återigen måste vi sätta premierna utifrån ett normalår.

Jag är nybliven kund, när kan jag få återbäring?

Om du inte var sakförsäkringskund under 2017 kommer du inte att få någon återbäring denna gång. Däremot är du naturligtvis med nästa gång bolaget beslutar om återbäring och du då fortfarande är försäkringskund.

Jag är både privatkund och företagskund, behöver jag ange två olika konton?

Ja, eftersom du tecknat olika försäkringar som privatperson respektive juridisk person (företag), får du två olika återbäringsbelopp, som ska sättas in på olika konton. Som företagskund anmäler du konto för utbetalning på samma sätt som privatpersoner.

Tre olika sätt att anmäla ditt kontonummer, enkelt och smidigt:

  1. Logga in på Mina sidor på www.lfbergslagen.se
  2. Ring oss på 021 – 021-19 02 50
  3. Välkommen in på våra kontor

Vem bestämmer om det ska bli återbäring?

Bolagets styrelse bestämmer om det ska betalas ut återbäring och hur mycket pengar som ska betalas tillbaka.

Så här registrerar du ditt kontonummer.