Vad är skillnad på tätort och landsbygd?
Man behöver olika överspänningsskydd beroende på var man bor. När åskan slår ner är det mycket ström som ska fördelas på bland annat elnätet. Överspänningsskydden är designade för en beräknad ström och anpassade efter förutsättningarna. Därför är kostanden olika beroende på om man bor enskilt (lantligt) eller i ett mer tätbebyggt område.
Landsbygd
Bor man enskilt är det ofta en eller ett fåtal fastigheter som delar på elledningen. Man kan då få en stor del av strömmen vid ett blixtnedslag till sin fastighet. Här behövs ett kraftigare skydd som skall tåla denna påfrestning.
På landsbygden finns det ofta luftledning in till huset som kräver ett kraftigare skydd. Ofta finns dessa ledningar utsprida även till ekonomibyggnader, vilket kan innebära att fler överspänningsskydd behövs.
Vad räknas som landsbygd?
Landsbygd är enskilda hus eller en grupp med hus med mindre än fem grannfastigheter inom en radie på 300 meter. Har man luftledning som matar el till fastigheten klassas det automatiskt som landsbygd, eftersom överspänningsskyddet måste anpassas efter detta.
Pris för landsbygdsskyddet (huvudbyggnad) med installation är 8.300 kronor, inklusive moms. Har man dessutom ekonomibyggnader tillkommer 4.000 kronor, inklusive moms per byggnad.
Tätort
Bor man i ett villaområde eller tätbebyggt område fördelar sig strömmen på ett större antal fastigheter. Varje enskild fastighet får då en bråkdel av den totala strömmen vid ett blixtnedslag. Överspänningsskydden anpassas då efter dessa förhållanden.
Vad räknas som tätort?
Tätort är i stadsmiljö ett villaområde eller motsvarande med minst fem grannfastigheter på en radie om 300 meter. Elen ansluts där med kabel.
Pris för tätortskyddet med installation är 4.800 kronor, inklusive moms.