Kreativa idéer räddade Karlskoga Bats under pandemin
Med över 100 spelare, både tjejer och killar i alla åldrar, är Karlskoga Bats en av Sveriges största Baseboll- och softbollklubbar med breddverksamhet. Men under pandemivåren 2019 spreds oron bland ledare och spelare. Inställda läger, cuper och matcher hotade verksamheten. Kreativt tänkande och stort ideellt engagemang höll spelet igång.
Solen går ner över talltopparna som ramar in den charmigt vackra basebollplanen i Karlskoga. Det är tisdag och ungdomsträningarna avlöser varandra. Några nöter kastteknik, andra slår bollar som matas ur en kastrobot och ett annat gäng tränar lyror. De peppande bravoropen blandas med skratt.
Daniel Lindkvist är en av eldsjälarna i föreningen. En ungdomstränare som lägger ner mycket tid på det som blivit hela familjens fritidsaktivitet. Han berättar om föreningens starka värderingar om att alla är välkomna och om hur svårt allt blev när pandemin satte käppar i hjulet för verksamheten.
- Precis som för alla föreningar så slog Covid 19 hårt mot oss, säger han. Under våren 2019 jobbade vi med planerna för den kommande sommarsäsongen. Vi hade träningsresor och säsongsuppstart planerade för hela klubben. Alla såg också fram emot sommarens cuper och matcher. Plötsligt försvann allt, alla läger och cuper ställdes in.
Olika spelformer i samma match
Det krävdes nya idéer och ännu hårdare arbete i föreningen.
- Ja, vi fick vara väldigt kreativa för att behålla engagemanget i klubben. Alla ville ju träna, men det blir inte riktigt samma motivation när vi inte kan få ut färdigheterna i matchsituationer. Basebollen i Sverige handlar mycket om ungdomscuper där lag från hela landet samlas på ett ställe. Med pandemin funkade ju inte det, så vi fick tänka om. Till exempel kunde vi ordna så att våra basebolltjejer fick möta ett softbollag i Örebro genom att vi fick spela baseboll när vi var “ute” och de spelade enligt softboll-regler när vi var “inne”. Det har nog aldrig gjorts förut, men alla var riktigt nöjda med att det faktiskt fungerade!
Svårare att nå ut under pandemin
Som så många föreningar har Karlskoga Bats tappat en del medlemmar och aktiva under pandemin, men det kunde ha varit värre, menar Daniel Lindqvist:
- Vi har verkligen ansträngt oss för att behålla de allra flesta. Däremot har vi haft större problem med att rekrytera nya spelare. Vi har ju haft svårare att röra oss ute i skolorna och vara i andra sammanhang där ungdomar finns, så det har varit en rejäl utmaning.
Fick pengar från Bergslagslyftet
När föreningen fick syn på det extra Bergslagslyftet, där lokala föreningar kunde ansöka om ett särskilt pandemistöd från Länsförsäkringar Bergslagen, ja då tvekade man inte.
- Vi blev så glada när jag fick samtalet om att vår ansökan hade beviljats. Det känns både som ett bevis på att det vi gör här är bra - och en möjlighet att nå ut till fler med vår verksamhet.
- Vi är duktiga på att jobba med ungdomar och se ungdomars individuella behov - och här finns plats för alla, konstaterar Daniel Lindqvist. Eftersom baseboll är en sport som både är individuell och i lag kan många hitta en plats här. En del vill springa, andra gillar att kasta, några att slå eller fånga bollen. Jag tror det är det som är tjusningen. Här kan man vara den man är, ha kul, utvecklas och göra sin grej. Tillsammans, men också för sig själv.
Bergslagslyftet
Karlskoga Bats är en av ett 150-tal föreningar i Västmanland och Örebro län som fått stöd från Länsförsäkringar Bergslagen via satsningen Bergslagslyftet. Under devisen “Vi lyfter er som lyfter andra”, tredubblades föreningsstödet under 2021. Målet med satsningen är framför allt att få fler barn och unga tillbaka till aktivitet och meningsfull fritid efter pandemin.