Har du långt kvar till pensionen? Grattis, då har du lång tid på dig att spara

Den allmänna pensionen, som visas i det orange kuvertet, kommer för många knappt att nå upp till hälften av slutlönen. Vår pensionsspecialist Trifa Chireh tipsar om hur du kan tänka kring ditt sparande.

– Ta det orange kuvertet som en påminnelse att se över din pension och få koll på ditt sparande, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar.

Du som är ung idag kan tycka det känns tråkigt eller onödigt att tänka på pension. Men även ett mindre sparande på ett par hundralappar per månad kan göra stor skillnad när man som ung har många år kvar på arbetsmarknaden vilket ger en lång spar-horisont.

Hela yrkeslivet bygger pensionen. Så ju tidigare du förstår vad som kan öka pensionen, desto större möjlighet har du att påverka.

– Sanningen är att för den yngre generationen kommer inte den allmänna pensionen vara tillräcklig att leva på eftersom staten inte kommer ha råd att betala ut lika hög pensionslön som idag. Att vi lever allt längre är otroligt positivt men det medför att pensionerna blir lägre eftersom de måste räcka under en längre period, säger Trifa Chireh.

Ju tidigare du börjar tänka på livet efter karriären desto bättre, för det innebär att du hinner agera. Kom ihåg att tjänstepension och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du blir äldre Ta del av Trifas tips och börja planera för din framtid idag.

Trifas bästa tips till en bättre pension

1. Skaffa överblick
Se över din pension minst en gång om året, kanske i samband med att det orange kuvertet skickas ut. Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension. Du kan också göra en pensionsprognos.

2. Påverka allmän pension

Ladda ner appen ”Byt fonder” eller byt fonder i din premiepension (PPM)pensionsmyndigheten.se. PPM är en del av den allmänna pensionen.

3. Tjänstepension

Utan tjänstepension går du miste om mycket pengar. Glöm inte bort tjänstepensionen när du löneförhandlar eller byter jobb. https://www.lansforsakringar.se/privat/pension/tjanstepension/

4. Kom igång med ett långsiktigt sparande

Att ha ett långsiktigt sparande är viktigare än hur stor summa du sätter av i början. Du kan höja summan allteftersom privatekonomin tillåter. Bäst är ett månadssparande med automatisk överföring till en kapitalförsäkring, ISK eller annat flexibelt sparande som går att ändra över tid.

5. Löneväxling

Om du tjänar mer än 46 000 kronor i månaden kan det vara en bra idé att löneväxla. Då avstår du lite av din lön nu, för högre pension sen. Läs mer om löneväxling här.

6. Våga ta risk

Ung? Då kan du ta högre risk. Nära pension? Minska risken. Men sänk inte placeringsrisken för tidigt, då riskerar du att pensionen blir lägre än nödvändigt. Pensionen behöver avkastning även under utbetalningstiden.

Se alla nyheter