Hållbara Blekinge

Vinnare 2023 Johannishus Gods

Priset instiftades 2017 och syftar till att lyfta fram företag, organisationer eller personer som på något sätt agerar hållbart och engagerat i sin gärning och som ur det perspektivet gör det bättre för Blekinge.

Årets finalister

Det är sjunde gången i ordningen som vi på LF Blekinge delar ut priset Hållbara Blekinge till personer eller företag som utmärkt sig lite extra i länet. Varje år utses tre finalister som får en check på 10 000 kr vardera. Vinnaren offentliggörs på näringslivsgalan Guldeken och erhåller förutom vinnarstatyetten även en ytterligare prissumma på 25 000 kr.

–  Det här är en trevlig tradition där vi vill lyfta fram lokala företag, organisationer eller personer som har ett extra hållbart koncept, säger Jens Listerö, vd för LF Blekinge.

Årets vinnare du läsa om här:

Johannishus gods

Johannishus gods omsätter sina resurser till hållbara upplevelser och produkter. Bland annat säljs eget viltkött, honung och folköl i gårdsbutiken. Godset har ekologiska betesdjur och ekologisk växtodling. Viltförvaltningen drivs i nära dialog med jord och skogsbruket så att viltstammarna blir livskraftiga. Skogsbruket i sin tur följer höga certifieringskrav på miljömässig hållbarhet för att bevara naturvärdena. Dessutom en hållbar fastighetsförvaltning och nätverkande med lokala aktörer som gör Johannishus gods till en levande plats.

Läs mer

Årets andra två nominerade kan du läsa om här:

Celsa Recycling

Celsa Recycling startade som ”Holje Trading AB” i Olofström och arbetar med återvinning av skrot som blir miljövänligt armeringsstål. Med södra Sverige som arbetsområde samlas förbrukat järn- och metallskrot in från industrier, lantbruk, rivningar och skrothandlare. Bolaget är en del av Celsa Group som i sin tur är en av Europas ledande stålproducenter.

I koncernens stål-och valsverk återvinner man närmare 700 000 ton stålskrot per år, vilket motsvarar två Eiffeltorn i veckan. Byggmaterial som produceras av återvunnet skrot ger ett lägre co2-avtryck och förbättrar miljöprestandan i byggnader som en naturlig del av ett hållbart samhälle.

Läs mer

Sculptur

Sculptur är ett Karlshamnsbaserat företag specialiserat på robottillverkade, 3D-printade möbler eller prototyper. Alla produkter är gjorda av återvunnet eller biobaserat material.

Sculptur grundades 2019 och blev ett av de första företagen i världen som använder robotar för storskalig tillverkning. Där det finns skrivarkapacitet och lokalt material går det att skicka en fil vart som helst i världen, vilket gör både produktion och transport så ren som möjligt.

Exempel på produkter är en kaffebar som printats av biprodukter från kafferostning samt designmöbler som tillverkats av gamla fiskenät eller återvunnet plastmaterial från bildelar. Grundtanken är att alla produkter designas och tillverkas med hållbar cirkuläritet i åtanke.

Läs mer

Tidigare vinnare

Kriterier för priset

De nominerade ska; 

  • vara bosatta och/eller vara verksamma i Blekinge.
  • ha en tydlig idé/produkt/verksamhet som utgår från ett hållbarhetsperspektiv - ekonomiskt, miljömässigt eller socialt.
  • presentera en idé/produkt/verksamhet som gör det bättre för Blekinge och människorna i Blekinge utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Juryns medlemmar - 2023

  • Bengt Mattsson, juryordförande/ordförande LF Blekinge
  • Anna Lindqvist, entreprenör, Mieåns Stenbro AB
  • Susanne Södergren, Södergren Invest AB
  • Renée Skogersson, kommunikations- och hållbarhetschef LF Blekinge
  • Göran Broman, professor/ Prefekt BTH

LF Blekinge