Jobba är jobbigt, eller?
Forskning visar att produktivitet på jobbet inte påverkas av löneökningar, kick-offer eller häftiga resor, utan av arbetsglädje. En Gallup-undersökning visar att endast 14 procent av svenskarna är engagerade på sitt arbete. 75 procent går till jobbet enbart för att få lön. Engagemangsexperten Thomas Dimming vill få fler att se jobbet som en källa till välmående. En plats där du får vara engagerad, uppleva gemenskap och göra livet bättre för andra. Hans tips är; ”Se till att du får jobba med dina styrkor. Arbetsglädje måste börja hos dig”.
Lätt att säga, men hur gör man då? Enligt Dimming krävs tre faktorer; lycka, engagemang och meningsfullhet. Lycka är klurigt för ingen kan vara lycklig jämt. Men fundera på vilken del av jobbet som skapar mest lycka och hur den delen kan utökas. Engagemang skapar vi tillsammans och genom att vara i ett kreativt flöde. Där är den sociala delen är viktig. Vi måste uppleva att vi är betydelsefulla för andra och vice versa. Meningsfullhet handlar om att se resultat av det vi gör. Att sätta upp mål, stora som små, och lyckas nå dem.
Här är några andra tips på hur du kan skapa välmående på jobbet:
Fika! Är vi fysiskt skilda från våra kollegor är det särskilt viktigt att hålla i det sociala med digitala fikastunder och spontansamtal.
Beröm! Ge positiv feedback. Beteenden smittar, så ditt beröm kommer att studsa tillbaka.
Rätt omgivning! Möbler, ljus- och ljudmiljön behöver vara väl utformad för du ska kunna fokusera.
Lägg undan mobilen! Telefonen är gjord för att få oss att scrolla, lajka och duscha i dopamin. Lägg undan den om du vill få nåt gjort.
Gå en rask promenad! Hjärnan mår som bäst av rörelse och svett.
Vi på Länsförsäkringar vill gärna lyfta det här med hälsa. Sjukförsäkring är en sak, men då är på sätt och vis skadan redan skedd. Vi ser hellre att du mår bra hela tiden. Det handlar om hållbarhet; att du ska hålla länge, både hemma och på jobbet. Därför satsar vi på samarbetet med SOS International där flera förebyggande och hälsofrämjande tjänster ingår i försäkringen som KBT-baserade hälsoprogram och Samtalsstöd.
LF Blekinge