Sommar och sol

Sommar, sol och skadeförebyggande

En kollega drabbades nyligen av en händelse. Från grannhuset kom en man ut från trädgården med en cykel och en fastspänd kärra baktill. I den låg dyra trädgårdsredskap som häcksaxar, motorsågar och trimmers. Mannen såg obekymrad ut, som att han tillhörde huset, men var i själva verket en tjuv som länsade villaområdets alla redskapsbodar i fullt dagsljus. Nu blev han stoppad i tid av en uppmärksam granne och allt stöldgods återlämnades, men det kunde ha slutat annorlunda.

”Ingen vill väl ha min gräsklippare”, tänker du kanske? Eller ”den här cykeln orkar väl ingen bära iväg på”? Men tjuvar orkar mer än du tror och kan ha med sig bilar och släp där de snabbt lastar på både det ena och det andra. Särskilt elcyklar har blivit extra stöldbegärliga, så ta in batterierna när de inte används. Se till att ha alla värdefulla saker i trädgården fastlåsta i något eller inlåsta i garage eller förråd. Skriv också upp ramnummer, serienummer och andra saker som kan identifiera dina ägodelar. Du kan även stöldmärka dem, exempelvis med en DNA-lösning som är enkel att pensla på. Om du skulle bli bestulen så syns märkningen i UV-ljus och gör det enkelt för polisen att spåra.

Om du har larm på ditt hus eller i din lägenhet, så använd det så fort du inte är hemma. Meddela grannarna om du reser bort så att någon kan hålla uppsikt eller tömma din brevlåda. Stöldligor är ett växande bekymmer och varje år förs stöldgods ut ur Sverige till ett värde av 1,5 miljarder kronor. Med förhållandevis enkla medel kan du försvåra för dem.

Sommaren kan också bjuda på andra sorters inkräktare. Till exempel myror. Om de tar sig in på oönskade ställen så försök täta springor och hål. Städa bort spill från sötsaker som kaksmulor, läsk, saft och socker. Du kan också försöka hitta myrstacken och gräva bort den. Får du inte bukt med problemet så kontakta din hyresvärd eller ditt försäkringsbolag.

Många av oss älskar att vara ute till havs så här års, men hur sjövan du än är så finns det risker. Viktigast är att alltid bära flytväst, vara nykter, lyssna på sjörapporten och se till att ha fungerande utrustning för att kunna kalla på hjälp.
Om du befinner dig på semester utomlands är det bra att kunna få hjälp om olyckan är framme. Se till att du har en bra reseförsäkring. Ofta ingår den i hemförsäkringen, men det kan avvika mellan olika bolag. Kontakta alltid SOS International i första hand vid sjukdom eller olycksfall utomlands. De hjälper dig och samarbetar med de flesta försäkringsbolag.

Ja, vi tjatar om tråkiga saker som du inte vill tänka på under semestern och förhoppningsvis drabbas du inte. Men ta hellre det säkra före det osäkra. Och glöm inte dricka vatten och smörja in dig ordentligt med solskydd.

Vi önskar dig en skön sommar!

ANDERS SÖDERLUND
CHEF SKADEFÖREBYGG


LF Blekinge