Vad gör du om det börjar brinna?

I år är det tredje året som Länsförsäkringar genomför ”Sveriges största brandövning” sista veckan i november, 25 november till 1 december. Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän tillsammans med 22 länsförsäkringsbolag sluter upp med olika aktiviteter som syftar till att få de svenska hemmen att brandöva.

Endast två av tio har pratat med sin familj om vad de ska göra vid brand
I Länsförsäkringars undersökning för två år sen hade bara två av tio pratat med sin familj om vad de ska göra om det börjar brinna. Ingen hade brandövat. Samtidigt omkommer ett hundratal personer varje år i bränder. Drygt 80 av dem dör i sina hem enligt statistik från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Det ska vi ändra på, tillsammans.

– Sveriges största brandövning fokuserar på din och familjens brandsäkerhet, berättar Dan-Ove Andreasson chef skadeförebygg på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän. Vi brandövar på jobbet men få familjer har pratat om och övat på vad de ska göra om det börjar brinna hemma. Därför berättar vi hur du och din familj kan brandöva, förebygga bränder och även släcka enklare bränder i hemmet.

Brandöva med barnen och bestäm samlingsplats
Fokus är att få barnfamiljer att brandöva med barnen. Gör gärna övningen till en rolig lek för alla familjemedlemmar.

– Att ha gått med barnen till den plats alla ska samlas kan innebära skillnaden mellan liv och död, fortsätter Dan-Ove. Det har hänt att vuxna har rusat tillbaka in i brinnande hus för att söka efter sina barn och själva omkommit.

Prata med dina barn att de ska ropa på hjälp, inte gömma sig. Yngre barns instinkt är nämligen att gömma sig när de blir rädda.

Råd och steg-för-steg-lista på sajten
För att göra det enkelt att genomföra en brandövning i hemmen finns en steg-för-steg-lista på den särskilt framtagna sajten sverigesstorstabrandovning.se. Där finns också förebyggande råd och fakta om bränder.

Förutom att brandöva bör vi utrusta våra hem med godkända brandsläckare och CE-märkta brandvarnare i närheten av kök och i våra sovrum.

– Du bör ha minst en brandvarnare på varje våningsplan och gärna placera dem i eller i närheten av sovrum, säger Dan-Ove. Du bör också placera brandvarnare i köket där flest bränder startar. Att dessutom ha en 6 kilos pulversläckare och brandfiltar tillgängliga på varje våningsplan kan göra stor skillnad om det börjar brinna.

För mer information kontakta gärna

Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän är ett av 23 lokala, självständiga och kundägda länsförsäkringsbolag. Tillsammans bildar vi länsförsäkringsgruppen. Vi erbjuder både försäkringar, fastighetsförmedling och finansiella tjänster för privatpersoner, företag och lantbrukare.

Se alla pressmeddelanden