Tusenlappar att tjäna på att bo i Jämtland men ha arbetsgivaren i Stockholm

12 000 per månad kan en familj med två barn tjäna på att flytta från Stockholm till Åre. Förutsatt att de distansarbetar med arbetsgivaren kvar i Stockholm. Något som faktiskt blir allt vanligare.

Gomorron osd200817 M78356
Foto: Gomorron Östersund

Jenny Sandström, medgrundare och delägare av The Remote Lab och coworkingmiljön Gomorron Östersund, ser en tydlig trendatt fler och fler vill bort från kollektivtrafik och långa pendlingsavstånd. 
–  Det är en trend sedan tidigare men som fått ordentlig fart i och med pandemin. Nu när vi blivit tvungna att arbeta på distans så ser vi att det fungerar fantastiskt bra. I våra lokaler distansjobbar människor för företag där de fysiska kontoren finns i Stockholm såväl som i New York, säger Jenny Sandström. 

Jenny Sandström på The Remote Lab menar att ekonomi inte är den främsta orsaken till att man bestämmer sig att flytta från storstadsregionerna till en mindre kommun. Det handlar framför allt om livsstil och livskvalitet. Något som Lars Rådström, bankchef, på Länsförsäkringar Jämtland håller med om. 
– Vi som bor här vet vilken betydelse vår fantastiska miljö har men ibland tycker jag man underskattar ett par extra tusenlappar i månaden. Det är livskvalitet det också som kan minska på vardagsstressen ganska rejält. En flytt hit kan sammanfoga det bästa av de två världarna, säger Lars Rådström.

I kalkylen som Länsförsäkringar tagit fram visar också på att det finns stora ekonomiska fördelar med att flytta från storstadsområdena. Från runt 4 000 till 6 000 för en familj med ett barn till 8 000 till 18 000 för en familj med två lite äldre barn. 
– Det är framför allt boendekostnaderna som ger de här skillnaderna. För en familj vars nästa steg i boendekarriären är en villa kan en flytt till en mindre kommun göra stor skillnad, säger Lars Rådström på Länsförsäkringar Jämtland.

Se tabellen nedan - vinst per kommun - för såväl den ”lilla” som ”stora” familjen.

Att lämna storstaden för ett distansoberoende arbetsliv kräver en del planering och att arbetsgivaren ger dig samma förutsättningar som kollegor som sitter på plats. Du kan också räkna med att resa ett par gånger i månaden. 
– En risk är att man upplever sig isolerad. Normen kring den fysiska arbetsplatsen har varit enormt stark och arbetssätten har i första hand varit anpassade för de som sitter på plats. Men det är något som verkligen håller på att ändras och i coworkingmiljöer så kan man få både gemenskap och sammanhang om man saknar det, säger Jenny Sandström från The Remote Lab. 

Vinst per kommun

Två vuxna, ett barn under 5 år
Tjänar på flytt per månad
Östersund 3 776
Åre 3 742
Krokom 4 383
Strömsund 5 463
Svenstavik 5 517
Vemdalen 3 641
Bräcke 5 321
Hammarstrand 5 598
Två vuxna, två barn 10 och 12 år
Tjänar på flytt per månad
Östersund   8 662
Åre 11 866
Krokom 11 866
Strömsund 17 561
Svenstavik 17 845
Vemdalen  7 950
Bräcke 16 813
Hammarstrand 18 273

Så har vi räknat
Den minskade boendekostnaden blir den största vinsten samtidigt som höjd kommunalskatt och pendlingskostnad har räknats in i flyttkalkylen.  

  • Kvadratmeterpris Svensk Mäklarstatistik 3 månader tillbaka i tiden.
  • 50 procent i lån för varje familj (ingen amortering)
  • Ränta på 1,35 procent
  • Två tågresor per månad
  • Samma driftkostnader i varje kommun
  • Respektive kommuns skatt har dragits från lönen

Fakta The Remote Lab
The Remote Lab är en global kunskaps- och utvecklingsnod för framtidens distansoberoende arbetsliv. Grundarna av The Remote Lab driver också coworkingmiljön Gomorron Östersund. Länsförsäkringar Jämtland samarbetar med The Remote Lab som en del i det lokala samhällsengagemanget för att skapa förutsättningar för en attraktiv och hållbar livs- och arbetsmiljö i Jämtlands län. 

För mer information, kontakta gärna:
Lars Rådström, bankchef, Länsförsäkringar Jämtland, Telefon 063-19 33 12,
e-post lars.radstrom@lfz.se

Jenny Sandström, grundare, The Remote Lab, Telefon 0704-340143,
e-post Jenny@gomorronostersund.se

 

På bifogad bild: Johan Ranbrandt, Maria Svensson Wiklander och Jenny Sandström, grundare av The Remote Lab, utanför Gomorron Östersunds timrade kontorskoja

På bifogad bild: Lars Rådström, bankchef, Länsförsäkringar Jämtland

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtlands län men också skogen, fjällen och staden, vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans ger vi våra kunder ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden