Rekordåterbäring efter toppresultat för Länsförsäkring Kronoberg

Bolagets redovisade resultat (koncern), före dispositioner och skatt, exklusive avsättning till återbäring, uppgick till MSEK 344,0, vilket är det näst bästa resultatet i bolagets historia.

- 2020 har varit ett ovanligt och utmanande år. Trots det levererar Länsförsäkring Kronoberg sitt näst högsta resultat någonsin. Tillsammans har vi lyckats anpassa oss efter förutsättningarna och fortsatt skapa trygghet, möjligheter och värde för både kunder och anställda Det goda resultatet innebär att vi återigen ger tillbaka den högsta återbäringen någonsin – 120 miljoner kronor – till våra kunder, tillika ägare, säger Beatrice Kämpe Nikolausson vd på Länsförsäkring Kronoberg.

Sakförsäkringsverksamheten stärkte ytterligare sin marknadsposition i Kronobergs län och visar på en värdeskapande och hållbar tillväxt. Premietillväxten var relativt opåverkad av coronapandemin och beståndet ökade i samtliga rörelsegrenar. Samtidigt minskade antalet registrerade skador och koncernens försäkringstekniska resultat före återbäring uppgick till MSEK 28,7 (82,4).

Kapitalförvaltningens resultat påverkades initialt av osäkerheterna på de finansiella marknaderna till följd av coronapandemin. Börsmarknaderna präglades av kraftig negativ utveckling under inledningen av året, men återhämtades starkt under resten av året. Både noterade aktieinnehav och strategiskt långsiktiga investeringar har bidragit starkt till resultatet. Sammantaget hade bolaget en mycket god kapitalavkastning under 2020 och genererade en totalavkastning om 11,2 (15,5) procent, motsvarande MSEK 337,1 (410,6).

Bankverksamheten hade en fortsatt positiv utveckling under året. Marknadsandelarna ökade kontinuerligt, vilket är ett kvitto på att vi är ett naturligt och attraktivt val för kunderna. Tillväxten i affärsvolym ökade med en god balans mellan sparande och utlåning. I linje med Finansinspektionens beslut beviljades lånekunder amorteringsbefrielser till följd av coronapandemin. Det samlade resultatet för lokala bankverksamheten uppgick till MSEK 14,5 (28,4).

- Länsförsäkring Kronoberg är ett lokalt, kundägt bolag. Vi har inte något eget vinstintresse utan vårt överskott går tillbaka våra kunder, tillika ägare, i form av återbäring. Bolagets starka resultat betyder att styrelsen detta år beslutat om den högsta återbäringen någonsin. Att i sviterna av förra året kunna ge tillbaka 120 miljoner kronor till våra privat- och företagskunder i länet känns fantastiskt bra. Återbäringen kommer att betalas ut under hösten 2021, säger Beatrice Kämpe Nikolausson.

2021 är också året då Länsförsäkring Kronoberg fyller 220 år som försäkringsbolag, något som kommer att uppmärksammas på olika sätt.

- Att efter 220 år på marknaden stå starkare än någonsin, det ser jag som ett tecken på att bolaget löpande utvecklas i takt med tiden och kundernas behov, säger Beatrice Kämpe Nikolausson.

För ytterligare information kontakta:

Beatrice Kämpe Nikolausson, vd, 072-5662221, beatrice.kampenikolausson@LFkronoberg.se

Björn Leifland, kommunikations- och hållbarhetschef, 070-8706712, bjorn.leifland@LFkronoberg.se

Årsredovisningen kan laddas ned som pdf via vår Länsförsäkring Kronobergs webbsida:

https://lansforsakringar.se/kronoberg/privat/om-oss/finansiellt/lansforsakringsbolagen/

Se alla pressmeddelanden