Tjänstepension - en viktig del av din framtida pension

Tjänstepensionen betalas ut av din arbetsgivare. Som anställd är det viktigt att se till att du får tjänstepension eftersom den är en stor del av din framtida pension. Tjänstepensionen kan utgöra 25-50 % av pensionen för många. 

Vi hjälper dig med pensionen

Vi finns nära dig och hjälper gärna till att hitta en lösning som passar dig och din framtida pension.

Kontakta oss

Flytta ditt pensionssparande till oss

Du kan enkelt flytta alla dina sparanden till oss. Det ger dig en bättre överblick och möjlighet till andra förmåner. Vi hjälper dig förstås med flytten.

Flytta till oss

Varför är det så viktigt med tjänstepension?

Tjänstepensionen kan utgöra 25-50 % av pensionen för många. Du väljer själv var du placerar din tjänstepension och kan på så vis påverka hur ditt sparande växer. 

Mer om hur du sparar till din pension 

Prata med din chef om din tjänstepension

Jobbar du i ett mindre företag är risken stor att du saknar det skydd som vanligtvis ingår på en arbetsplats som har kollektivavtal. Det kan få stora konsekvenser för hur din framtida pension ser ut.

Prata med din arbetsgivare för att höra om möjligheterna att få tjänstepension. Passa även på att ta upp skydd vid olycksfall och långvarig sjukdom. Läs vidare om vad tjänstepension innebär för arbetsgivaren på våra företagssidor.

Läs mer om tjänstepension företag här

Vad är ett kollektivavtal?

Kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan facket och arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation som reglerar bland annat förmåner som exempelvis tjänstepension. Avtalet syftar främst till att säkerställa bra villkor för arbetstagaren.

Om din arbetsgivare har kollektivavtal, sköts hanteringen av din tjänstepension av en valcentral. Valcentralen ger dig möjligheten att välja försäkringsbolag som förvaltar din tjänstepension. Se priser och läs mer på sida för respektive kollektivavtal.

Mer om kollektivavtalad tjänstepension och hur du flyttar din pension

Växla in din lön för mer tjänstepension

Löneväxling innebär att du avstår från en del av din bruttolön och får inbetalt till din pension istället. 

 • Du accepterar en lägre bruttolön i utbyte mot tjänstepension. 
 • Förmånligt för dig som har en månadslön på cirka 40 000 kronor eller mer, efter löneväxling. 
 • Du betalar skatt först vid utbetalning. 

Mer om löneväxling

Genomtänkta val

Hur hög pensionen blir påverkas bland annat av din lön, ditt sparande och hur länge du arbetar. Du kan också göra skillnad om du väljer att placerar dina pengar. 

Placera din tjänstepension

Tips för din tjänstepension

 • Kontrollera om ett efterlevandeskydd ingår eller inte.  
 • Se till att rätt person står som förmånstagare till efterlevandeskyddet.
 • Du kan byta fonder hos det försäkringsbolag som du valt. Det är avgiftsfritt att byta och det medför inga skattekonsekvenser.
 • Se över dina placeringar minst en gång per år och byt placering vid behov.

Vanliga frågor om tjänstepension

 • Försäkringar

  Tjänstepension betalas av arbetsgivaren och är en viktig del av den framtida pensionen. Alla arbetgivare betalar inte in till en tjänstepension, men de flesta väljer att göra det trots att de inte har kollektivavtal. Har ditt företag kollektivavtal kan du vara säker på att du har tjänstepension.

  Tjänstepensionen bestäms mellan arbetsgivare och fackförbund det kallas kollektivavtal,  eller direkt med dig som anställd. 


  Hjälpte det här svaret dig? 18 av 48 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Saknar du tjänstepension kan det vara bra att komplettera med ett eget sparande. En kollektivavtalad tjänstepension motvarar 4,5 procent av lönen. Det kan vara ett bra riktmärke för ditt sparande.

  Du kan spara i ett individuellt sparande (IPS) eller i fonder.


  Hjälpte det här svaret dig? 13 av 24 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Tjänstepensionen påverkas av hur länge du jobbar, din lön, var du jobbar och hur du valt att placera din tjänstepension. 

   


  Hjälpte det här svaret dig? 12 av 30 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  När du löneväxlar avsätter du en summa av din bruttolön som arbetsgivaren betalar till din pension istället.

  Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgiften på lön kan arbetsgivaren höja ditt sparande med 6% utan att det kostar företaget något.

  Löneväxling är ett fördelaktigt alternativ för den som har kvar minst 44 923 kronor i månadslön efter summan för löneväxlingen räknats bort (2020).


  Hjälpte det här svaret dig? 40 av 51 har fått hjälp av svaret