Hur fungerar pensionen?

Man kan säga att pensionen består av tre delar. Den allmänna pensionen som staten betalar ut, tjänstepensionen som betalas in av din arbetsgivare och ett eget sparande.

Allmän pension - den statliga pensionen

Den allmänna pensionen är inkomstgrundad, det vill säga att alla inkomster du betalar skatt för bygger den allmänna pensionen. Det gäller även exempelvis föräldrapenning och arbetslöshetsersättning.

Den allmänna pensionen består av två delar, inkomstpension och premiepension. Den kan du själv kan välja att placera i fonder. Gör du inget val placeras din premiepension i fonden AP7 Såfa.

Mer om premiepension

Mer om premiepensionsval hos Pensionsmyndigheten

Tjänstepension - hur fungerar det?

Tjänstepension betalas in av arbetsgivaren och är en viktig del av din framtida pension. Fråga din arbetsgivare om du är osäker på om du har tjänstepension.

Har arbetsgivaren kollektivavtal så kallas tjänstepensionen ibland för avtalspension. Om arbetsgivaren inte är ansluten till ett kollektivavtal finns andra lösningar för tjänstepension. 

Vilket kollektivavtal tillhör jag?

Tjänstepensionen kan utgöra upp till 50 procent av din framtida pension och därför är det viktigt att du har koll på hur pengarna är placerade. Du kan oftast själv göra val för hur din tjänstepension placeras.

Mer om hur du placerar din tjänstepension

Tjänstepensionens alla delar

Du kan ha flera tjänstepensioner

Har du haft flera arbetsgivare så är det högst troligt att du har flera tjänstepensioner. Lättaste sättet att kolla upp vilka du har är att logga in på minPension.

Tjänstepension för företagare

Är du egen företagare måste du själv se till ditt sparande. Ett bra riktmärke är att spara fem procent av din lön. 

Mer om tjänstepension för företagare

Eget sparande till pensionen

För att få den levnadsstandard du vill ha när du går i pension är det viktigt att komplettera med ett eget sparande. Det finns två vanliga sätt att spara till din pension. Antingen så kan du att spara i ett ISK eller i en Kapitalförsäkring. 

Hur fungerar ett investeringssparkonto?

Har du ett ISK så sparar du i i fonder, aktier eller värdepapper. Du kan månadsspara eller göra engångsinsättningar och du kan flytta dina pengar mellan olika sparformer i ditt ISK utan att det får några skattekonsekvenser. Det är kostnadsfritt att ta ut pengar och du behöver inte deklarera intäkterna.

Om du redan är kund hos oss kan du öppna ett ISK-konto direkt när du loggat in på Mina sidor.

Bli bankkund

Hjälp att välja fonder

Med hjälp av vårat verktyg får du hjälp att hitta ett förslag på en fondportfölj. Ett medvetet val kan vara avgörande för att dina pengar ska växa och att du ska få den pension du vill ha. 

Hjälp att välja fonder

Hur funkar en kapitalförsäkring?

Ett långsiktigt sparande i en kapitalförsäkring är förmånligt eftersom du inte behöver betala kapitalvinstskatt på vinster. Du betalar istället en årlig avkastningsskatt på försäkringens värde och på gjorda inbetalningar. Det innebär att du inte behöver deklarera varken uttag eller fondbyten.

Mer om kapitalförsäkring

Lönar det sig att löneväxla?

Löneväxling är fördelaktigt för den som har kvar minst 44 923 kronor i månadslön, brutto efter summan för löneväxlingen räknats bort (2020).

Löneväxling innebär att du avsätter en summa av din bruttolön som arbetsgivaren betalar till din pension istället.

Så här funkar det

Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgiften på lön kan arbetsgivaren höja ditt sparande med sex procent utan att det kostar företaget något.

Mer om löneväxling

Påverka din pension

  • Det viktigaste du kan göra för din pension är att jobba och betala skatt.
  • Se till att du har en tjänstepension, fråga din arbetsgivare om du har tjänstepension.
  • Komplettera med ett eget sparande. Starta ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring för att få en bättre pension.

Gör en pensionsprognos för att få koll på hur din pension ser ut.

minPension.se