Tre vanliga företagsbedrägerier

Utpressningsmejl, fakturabedrägeri och vd-bedrägeri. Tre företagsbedrägerier som blir allt vanligare. Kunskap är vad som krävs för att kunna skydda sig. Hur bra koll har du?

Tre vanliga företagsbedrägerier

En hög medvetenhet om hur bedrägerier går till minskar risken för att ditt företag ska råka ut för det. Vi har listat tre vanliga företagsbedrägerier som du och dina medarbetare bör ha koll på.

Ransomware/utpressningsmejl

Ransomware blir allt vanligare och är idag ett av de främsta hoten mot företagare i Sverige. Så går det till: Skadlig kod skickas via mejl till ett stort antal mottagare. När en mottagare öppnar mejlet eller länken placeras den skadliga koden på dennes dator. Koden låser datorn, vilket innebär att man inte kommer åt dokument och annat på den. För att låsa upp datorn kräver utpressarna att du betalar en lösensumma, ofta i Bitcoins.

Tre tips kring ransomware

  1. Var kritisk till mejl du inte väntar dig. Öppna inte bifogade filer eller dokument som kommer från avsändare som du inte känner till.

  2. Se till att program och antivirusprogram alltid är uppdaterade. Vänta inte med uppdateringarna, gör dem så snart de kommer.

  3. Se till att medarbetarna bara har tillgång till filer de behöver – ett ransomwareprogram kan bara kryptera filer det kommer åt.

Fakturabedrägeri

Har ni fått en faktura på en produkt som ni inte beställt? Då är det troligtvis en bluffaktura. Så går det till: Bedragare skickar en faktura till ett företag för produkter och tjänster som varken beställts eller levererats. Om bedragarna har tur hamnar fakturan på ett företag med dålig kontroll – och fakturan betalas.

Tre tips på hur du upptäcker bluffakturor

  1. Lär dina medarbetare känna igen en bluffaktura. Här finns exempel på olika typer av bluffakturor: 

    Olika typer av bluffakturor

  2. Inför tydliga interna betalningsrutiner. På sommaren när många är lediga, utse en person som känner verksamheten väl som kan kontaktas om det uppstår tveksamheter kring en faktura.

  3. Kolla om företaget finns på Varningslistan – Svensk Handels lista över företag som bland annat skickar ut bluffakturor. Du kan även googla på företagsnamnet för att se vad andra skriver om det.

    Varningslistan

Vd-bedrägeri

Ett vd-bedrägeri kan sluta med att en stor summa pengar betalas ut till en bedragare. Så går det till: En bedragare utger sig för att vara ditt företags vd, CFO eller annan i beslutsfattande position. Den falske vd:n tar kontakt med någon på företaget, ofta via sms eller mejl, och ber denne föra över pengar till ett konto i utlandet.

Tre tips på hur du undviker vd-bedrägeri

  1. Lär medarbetaren känna igen falska mejl eller sms, exempelvis kan avsändarens mejladress ha fel domän, dvs. sluta med .com när det ska vara .se.

  2. Inför tydliga interna betalningsrutiner. Om det uppstår tvivel kring en utbetalning, säg till den eller de som är ansvariga för utbetalningar att de ska höra av sig till vd:n för att stämma av. Säg till dem att inte svara på det mejl eller sms de fick, utan skapa ett nytt.

  3. Titta över och ifrågasätt vilken information som presenteras på företagets hemsida. Ofta finns det gott om information här för bedragaren att använda.

Testa ditt företags IT-säkerhet

Gör Stöldskyddsföreningens webbtest och få bättre koll på ditt företags cybersäkerhet. Testet tar bara 10 minuter.

Testa företagets cybersäkerhet