Vanliga företagsbedrägerier

Utpressningsmejl, fakturabedrägeri, vd-bedrägeri och företagskapning är exempel på företagsbedrägerier som blir allt vanligare. Kunskap är vad som krävs för att kunna skydda sig. Hur bra koll har du?

En kvinna som sitter och funderar vid köksbordet

En hög medvetenhet om hur bedrägerier går till minskar risken för att ditt företag ska råka ut för det. Vi har listat några vanliga företagsbedrägerier som du och dina medarbetare bör ha koll på.

Ransomware/utpressningsmejl

Ransomware blir allt vanligare och är idag ett av de främsta hoten mot företagare i Sverige. Så går det till: Skadlig kod skickas via mejl till ett stort antal mottagare. När en mottagare öppnar mejlet eller länken placeras den skadliga koden på dennes dator. Koden låser datorn, vilket innebär att man inte kommer åt dokument och annat på den. För att låsa upp datorn kräver utpressarna att du betalar en lösensumma, ofta i Bitcoins.

Tre tips kring ransomware

  1. Var kritisk till mejl du inte väntar dig. Öppna inte bifogade filer eller dokument som kommer från avsändare som du inte känner till.

  2. Se till att program och antivirusprogram alltid är uppdaterade. Vänta inte med uppdateringarna, gör dem så snart de kommer.

  3. Se till att medarbetarna bara har tillgång till filer de behöver – ett ransomwareprogram kan bara kryptera filer det kommer åt.

Fakturabedrägeri

Har ni fått en faktura på en produkt som ni inte beställt? Då är det troligtvis en bluffaktura. Så går det till: Bedragare skickar en faktura till ett företag för produkter och tjänster som varken beställts eller levererats. Om bedragarna har tur hamnar fakturan på ett företag med dålig kontroll – och fakturan betalas.

Tre tips på hur du upptäcker bluffakturor

  1. Lär dina medarbetare känna igen en bluffaktura. Här finns exempel på olika typer av bluffakturor: 

    Olika typer av bluffakturor

  2. Inför tydliga interna betalningsrutiner. På sommaren när många är lediga, utse en person som känner verksamheten väl som kan kontaktas om det uppstår tveksamheter kring en faktura.

  3. Kolla om företaget finns på Varningslistan – Svensk Handels lista över företag som bland annat skickar ut bluffakturor. Du kan även googla på företagsnamnet för att se vad andra skriver om det.

    Varningslistan

Vd-bedrägeri

Bedragare utger sig ofta för att vara företagets vd, CFO eller annan chef för att lura anställda att överföra pengar till bedragarens konto. De använder e-postadresser som ser pålitliga ut och skapar en känsla av brådska. Bedrägerierna kan involvera stora summor pengar som ofta skickas utomlands.

Ibland börjar bedragaren med att få tag på inloggningsuppgifter till företagets e-postkonto för att verka mer trovärdig. Detta kan ske genom att skicka falska mejl till anställda och be dem uppdatera sina inloggningsuppgifter. Den anställda vet inte att detta ger bedragaren åtkomst till e-postkontot. Med åtkomst kan bedragaren läsa tidigare konversationer, se vem som kan göra penningöverföringar och få tillgång till gamla fakturor. Denna information används sedan för att genomföra bedrägeriet, till exempel genom att ändra kontonumret på en gammal faktura.

Tre tips på hur du undviker vd-bedrägeri

  1. Inför tydliga interna rutiner. Säkerställ att betalningsuppmaningar, särskilt vid nya mottagarkonton eller betalningsuppgifter, bekräftas muntligen innan de genomförs.

  2. Se över behörigheter löpande och säkerställ att rätt personer har rätt behörigheter.

  3. Öka säkerheten genom att införa att betalningar ska godkännas av två personer innan de genomförs.

Företagskapning

Bedragare kan registrera sig som firmatecknare eller styrelseledamot för att ingå avtal eller göra köp. Innan du agerar, tänk efter om du förväntande dig en kreditupplysning eller liknande från avsändaren. Skaffa digital brevlåda för snabb avisering vid förändringar i företaget. Kontakta Bolagsverket och polisen direkt om du ser tecken på kapning. Informera även din bank, leverantörer och kunder om att någon försöker kapa företaget. Spärra dig mot att bli styrelsemålvakt. Bolagsverket har en tjänst för att skydda dig från att bli registrerad mot din vilja.

Om du misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri

Kontakta omedelbart din bank, ditt försäkringsbolag och polisanmäl på 114 14. Tänk på att vi aldrig tar direktkontakt med dig via telefon, chatt, Facebook, sms eller e-post och uppmanar dig att använda din bankdosa eller BankID. Läs mer om hur du skyddar dig som privatperson

Aktuella bedrägeriförsök

Hos Säkerhetskollen får du koll på vilka slags digitala bedrägerier som pågår just nu. Du kan också göra självtester för att se hur din egen digitala säkerhet ser ut.

Till Säkerhetskollen

Så blir du svårlurad

Svårlurad är ett initiativ av Sveriges banker. På Svårlurad.se får du konkreta tips och råd om hur du kan skydda dig och dina närstående mot bedrägerier. 

Bli svårlurad

Kontroll av ID-handling

Numera måste du bekräfta din identitet med ett pass eller nationellt ID-kort när du beställer ett Mobilt BankID. En åtgärd för din skull.

Så fungerar det

Testa ditt företags IT-säkerhet

Gör Stöldskyddsföreningens webbtest och få bättre koll på ditt företags cybersäkerhet. Testet tar bara 10 minuter.

Testa företagets cybersäkerhet