Låg lön kan bli en pensionsfälla för företagare

I Sverige finns det cirka 1,1 miljon företag. Att sätta av pengar till sin pension kan vara en tuff utmaning för många småföretagare. Det kan till och med vara svårt för många att ta ut lön varje månad från sitt bolag vilket i slutändan också påverkar livet som pensionär. Det blir lite pengar både nu och sen.

Trifa Chireh, pensionsekonom.

Allmän pension

För den som driver aktiebolag är lön pensionsgrundande för allmän pension och för den som driver enskild firma så är det överskottet efter egenavgifter som är pensionsgrundande. Det gäller även delägare i handelsbolag och kommanditbolag.

– Företagare som tar ut väldigt begränsat med lön eller inte går med vinst påverkar därför storleken på den allmänna pensionen. Det gör att den allmänna pensionen kan bli lägre om man inte ser helheten. Företagare är därför en särskilt utsatt grupp som riskerar få låga pensioner. Som företagare ansvarar du själv för att säkra din framtida pension. Bra att känna till är att lön eller överskott på ca 51 000 kronor i månaden före skatt (2024) ger full pension. Högre lön än så ger inte företagaren mer i allmän pension, säger Trifa Chireh.

Icons/70px/Quotation-mark-70
– Att ha eget företag innebär inte bara långa arbetsdagar och att ständigt vara på hugget, utan kanske även en oro över hur det ska gå ihop. Det innebär också att man behöver ta ett lite större ansvar för sin pension än ”vanliga anställda”.
Trifa Chreh, pensionsekonom, Länsförsäkringar

Tjänstepension

Företagare behöver själva kompensera sig för utebliven tjänstepension men även överväga att betala tjänstepension till sina anställda. Man får göra ett avdrag för pensionssparande med 35 % av inkomsten från näringsverksamheten (överskottet) dock max 10 prisbasbelopp (573 000 Kr/år 2024).

– Sparar du minst 4,5–6 procent av din inkomst eller överskott i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension. Om du kan spara mer är det är givetvis bra för dig, men annars så har du lagt en bra grund som liknar en vanlig anställds situation med tjänstepension via sin arbetsgivare, säger Trifa Chireh.

Här är sex saker att tänka på:

  1. Skaffa överblick
    Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension. Du kan också göra en pensionsprognos.

  2. Ta ut lön eller överskott
    Om du kan, ta ut en ordentlig lön helst minst upp till brytpunkten för statlig skatt (ca 51 000 kr/mån 2024) för att maxa inbetalningen till din allmänna pension. Det är viktigt för att du ska åtminstone ha en bra grund i den allmänna pensionen och täcka upp den biten. Kom ihåg att varje år och varje krona räknas.

  3. Säkerställ att du har tjänstepension
    Spara minst 4,5–6 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande. Om du inte vet hur mycket du kommer att tjäna under året kan du vänta till december med att göra insättningen. Har du en varierande inkomst kan det vara mest fördelaktigt att betala olika mycket olika år. Kom ihåg att inbetalningarna till din tjänstepension är avdragsgill för dig och dina anställda! Upp till 35% av inkomsten av din verksamhet.

  4. Se inte enbart bolaget som en pensionsförsäkring
    Många företagare räknar med att kunna sälja företaget när de pensioneras och anser därför att de inte behöver spara. Det är svårt att i dag uppskatta värdet på företaget eller hur det står sig i konkurrensen om 20 till 30 år när det är dags att gå i pension. Komplettera därför med ett sparande som är avsett för din framtida pension.

  5. Se utdelning som ett komplement
    Lön bör alltid vara förstahandsvalet då det är pensions- och sjukpenningsgrundande vilket inte utdelning är. Går bolaget så bra att du kan ta ut lön upp till brytpunkten och det ändå finns vinst kvar i bolaget så kan det bli aktuellt med lågbeskattad utdelning. Utdelning kan vara ett bra komplement men är normalt sett inte enbart det man kan leva på som pensionär. Om du är ägare i ett fåmansbolag så är det lönen du tar ut nu som påverkar din möjlighet till lågbeskattad utdelning. Läs mer

  6. Se över ditt försäkringsskydd

    Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarig sjuk. Se till att ha ett tjänstepensionspaket med ett bra försäkringsskydd i form av en sjukförsäkring som ersätter utebliven inkomst vid långtidssjukskrivning. Det kan vara avgörande för dig eller din familj om du inte kan jobba på grund av sjukdom under en längre period. Läs mer