Tre tips till dig som vill starta e-handel
Är ditt företag ett av många som den senaste tiden behövt gå från fysisk verksamhet till att bli mer digitala och erbjuda dina kunder e-handel i större utsträckning? Vi tipsar om tre saker du bör prioritera.
- gör något redan idag!
Petter Lilia arbetar på Wasa Kredit som erbjuder betallösningar. Han träffar många företag som står i startgroparna för e-handel. Pandemin har bidragit med en ökad hastighet och företagare har skyndat att få klart sina webbshoppar.
– Det absolut viktigaste är att påbörja sin satsning – att göra något. Det går inte att sitta stilla och vänta, säger Petter.
Det finns många frågor kring e-handel du behöver ta ställning till. Ska du satsa stort eller småskaligt? Hur komplex ska lösningen vara och hur tänker du dig designen? Du bör säkerställa att det är enkelt för dina kunder att navigera runt, se till att du har viktig information som rör kunders köp och förstås värna dina kunders säkerhet med bland annat en trygg betallösning.
Det finns med andra ord en del att ta reda på innan din e-handel är på plats. Varför inte ta tag i första bästa fråga när du läst klart den här artikeln? Förslag: börja botanisera bland tekniska lösningar.
- ny kompetens i företaget eller klarar du det själv?
När du väl är igång ska din tekniska lösning falla på plats och e-handeln ska bli en naturlig del av arbetet i företaget. Att låta din e-handelslösning bli statisk är inte ett alternativ utan du behöver hela tiden utveckla och anpassa innehåll, utseende och struktur för att vara relevant för dina kunder och få bra synlighet på sökmotorer, så att potentiella kunder vet att du finns till.
Fundera på hur du ska driva trafik till din webbshop. Det är lätt att man fokuserar för mycket på sin lösning och ibland missar utmaningen med att driva trafik. I dagens konkurrens är det svårt att bli hittad, vilket även gäller om man har en bra lösning.
Fundera även hur du kan säkerställa så kunder vill återkomma nästa gång de behöver köpa något. Här kan kundrecensioner vara en viktig pusselbit för att utveckla din e-handel och därmed kundens köpupplevelse.
- småföretagare är särskilt utsatta för dataintrång
Förutom att din webbshop måste garantera dina kunders säkerhet när de köper hos dig, behöver du vara medveten om vilka risker det finns för dataintrång. Småföretagare är särskilt utsatta för dataintrång och virusattacker. Det kan exempelvis handla om att komma över kunders e-postadresser och kreditkortsinformation. Det sker ofta snabbt och skadar verksamheten.
Martin Lindahl har tidigare arbetat på Polisen med underrättelse på internet och sociala medier, men arbetar numera på Länsförsäkringar. Han poängterar att det inte är de tekniska lösningarna som främst leder till olika former av bedrägerier på internet, utan att det är den mänskliga faktorn som ställer till det. Därför är det viktigt att du är försiktig och medveten om riskerna.
– Det är inget som drabbar ”andra”. Det kan mycket väl drabba ensamföretagare likväl som de stora multinationella företagen, säger Martin.
Rickard Lindström är försäkringsrådgivare på Länsförsäkringar och vet också vad som är viktigt för att undvika att falla offer för brott på internet.
– Först och främst tycker jag att den bästa försäkringen är att ha en säker webbplats och utbildade medarbetare. Se även till att stötta upp med en dataskyddsförsäkring. Då kan du få hjälp vid misstanke om dataintrång.
Vill du starta eget?
Vad kul! Här finns några bra saker att reflektera över innan du tar steget.
Så gör du för att registrera ditt företag
Processen ser lite olika ut beroende på vilket typ av bolag du väljer att starta.