Startat eget bidrag – vilka bidrag kan du få?

Är du fortfarande i planeringsfasen av ditt nya företag eller har du precis kommit igång men känner att du behöver extra ekonomiskt stöd för att lyckas? Då finns det faktiskt en del bidrag att ansöka om.

Kvinnor på café som ska starta eget bidrag, foto.
Har du en affärsidé och funderar på att starta eget företag? Då vill vi tipsa dig om de bidrag som finns att söka när du är i uppstartsfasen.

För att lyckas knipa det där eftertraktade bidraget till företaget gäller det att leta på rätt ställen. Förutom starta eget bidraget från Arbetsförmedlingen går det ansöka om bidrag som är nischade till olika branscher och regioner. Dessutom finns det möjlighet att ansöka om EU-bidrag.

I den här artikeln går vi igenom fyra olika företagsprofiler och hur de kan hitta bidrag anpassade för deras verksamhet och där de är verksamma. Men först berättar vi kort om bidrag och stöd som alla kan söka oavsett inriktning och plats i Sverige.

Starta eget bidrag och andra gemensamma bidrag

Många känner till Arbetsförmedlingens Starta eget bidrag. Det är ett bidrag som är riktat till din uppstart av företaget och därför begränsad till sex månader. Minsta beloppet är 57 kronor/dag. Det är Försäkringskassan som hanterar utbetalningarna av bidraget. Förutom ekonomiskt stöd de första månaderna ingår även rådgivning som hjälper dig att utveckla din affärsidé i rätt riktning.

EU-bidrag

Det finns flera EU-bidrag för företagare, särskilt för dig som är nystartad. Här kan du läsa om de viktigaste finansieringsmöjligheterna från EU.

Allmänna bidrag

Oavsett vilken bransch du verkar inom finns flera företagsbidrag att söka hos Tillväxtverket och Naturvårdsverket.

Är ditt företag verksamt inom jordbruk?

Du har alltid älskat livet utomhus. Det finns en historia av jordbrukare i din familj och nu har du bestämt dig för att det är något även du vill satsa på. Modigt och kul! Som jordbrukare förvaltar du ett uråldrigt yrke i Sverige och EU jobbar för att få in fler unga jordbrukare på arbetsmarknaden, därmed finns det många olika EU-bidrag att ansöka för att främja och utveckla denna yrkesverksamma grupp. Ett tips är att hitta inspiration hos andra unga lantbrukare i Sverige, här kan du spana in aktuella EU-finansierade projekt.

Stöd till unga jordbrukare

Eftersom dina omkostnader är många med att bedriva en jordbruksverksamhet, är det här ett stöd som kan vara en god hjälp på vägen. Om du är nystartad inom en femårsperiod eller ska ta över ett jordbruk detta år kan du ansöka om Stöd till unga jordbrukare. Du ska vara 40 år eller yngre och ska ha startat ett jordbruksföretag för första gången. Du kan ansöka om bidraget även om du är över 40 år och varit nystartad de senaste fyra åren och sökt gårdsstöd under den perioden. Du kan få bidraget i maximalt 5 år.

Startstöd från Jordbruksverket

Jordbruksverket ger också ut ett företagsstöd som heter Startstöd. Du behöver uppfylla en rad villkor för att ansöka om stödet på 250 000 kronor. Bland annat måste du vara yngre än 40 år och ha ett nystartat jordbruks- trädgårds- eller rennäringsföretag.

Finns din verksamhet i norra Sverige?

Till sist, om du ska bedriva din jordbruksverksamhet i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland eller Västernorrland kan du ansöka om Transportbidrag hos Tillväxtverket. Bidraget kompenserar för dina omkostnader vid transport av råvaror till resten av landet.

Ha koll!

På Jordbruksverket hittar du alla stöd/bidrag som finns tillgängliga för dig som driver verksamhet inom jordbruk, trädgård och rennäring.

Jobbar du på en innovation som behöver utvecklas?

Du vill alltid hitta nya smarta lösningar och dina idéer haglar tätt. Nu har du verkligen något på spåren och vill så gärna jobba vidare med idén som du tror kan bli nästa innovation. Är det en app som kan förenkla livet för många konsumenter eller en algoritm som kan spara timmars arbete vid datorn? Va spännande! Men nu behöver du ekonomisk hjälp för att fullfölja din idé. Det finns en uppsjö av bidrag du kan söka för att gå vidare med ditt projekt. 

En aktör där du kan få bidrag för att utveckla din idé är Vinnova. De stödjer forsknings- och innovationsprojekt som gör nytta i samhället. Här hittar du många intressanta utlysningar och bidragsstöd. Konkurrensen är ofta hård så var noga med din ansökan och formulera idé, genomförande och samhällsnytta grundligt.

Bli inspirerad av tidigare projekt som Vinnova bidragit till

Om du har en idé inom området FinTech, datasäkerhet, e-handel eller liknande kan du söka stöd från Mastercard. De jobbar med ett innovationsprogram som heter Lighthouse Program, vilket du kan läsa mer om det på mastercard.se.

Hos Tillväxtverket kan du även få regionalt stöd för innovationsprojekt som är i uppstart. Även Energimyndigheten har många utlysningar som är riktade mot innovation och teknik.

Glöm inte heller att kolla upp vad som finns i din kommun, många kommuner stödjer ny innovation lokalt. För dig som jobbar med innovation finns många trådar att dra i.

Ska du driva butik på mindre ort i norra Sverige?

Du brinner för ditt intresse och din idé. Du har bestämt dig. Du ska starta upp en liten skate-butik i Gällivare. Den stora frågan är; kommer du att ha en tillräckligt stor kundkrets för att gå runt? Ja, du tror det, för du ska även satsa på en webbutik och ta hjälp av digitaliseringens smarta verktyg. Bra! Då finns flera bidrag att söka även för dig. Affärsutvecklingscheckar för digitalisering, regionalt investeringsstöd för att främja Gällivare och transportstöd för att frakta dina skateboards över hela Sverige - alla dessa bidrag hittar du hos Tillväxtverket. Kolla även upp EU-bidrag som vill främja arbetskraften och samhällsutvecklingen på mindre orter, där matchar din profil in!

Gällivare, som de flesta andra orterna i norra och mellersta Sverige tillhör stödområden och här finns regionalt investeringsstöd att söka från Tillväxtverket.

Ska du starta och förvalta en yogastudio?

Du har haft en dröm om en egen yogastudio, länge! Du har investerat i och slutfört din yogalärarutbildning, och nu har du även hittat en perfekt lokal. Du ser framför dig att du ska bedriva en verksamhet som erbjuder yogaklasser både fysiskt och digitalt. Men, utgifterna är många så här i uppstarten. Du behöver måla om lokalerna, köpa inredning och tillbehör som mattor och block. Kostnaderna känns tunga, men får du lite hjälp skulle den ekonomiska bördan kännas lättare. Men ge inte upp! Om du kommit såhär långt i din dröm finns alla möjligheter att lyckas. Hälsa och välmående blir bara ännu mer viktigt i vårt samhälle. Du har förutsättningarna på din sida.

Bästa rådet är att leta regionalt efter bidrag som stödjer dig som valt att starta en verksamhet som utvecklar och främjar folkhälsan. Kvinnor kan ibland ha fördel att hitta bidrag som vill främja jämställdhet i företagssverige, så kolla upp vilka bidrag/stöd som finns lokalt! Eftersom du valt att också satsa på digitala yogaklasser finns Affärsutvecklingscheckar för digitalisering hos Tillväxtverket. Ta även chansen att ansöka om konsultcheck, för att få pepp och mentorskap från någon som kanske gjort liknande resa som dig. Du har även möjlighet att ansöka om investeringsbidrag från Tillväxtverket för att köpa in utrustning till din studio. Kolla upp vad som behövs till din ansökan hos Tillväxtverket.

Affärsplanen är viktig för att få stöd- och företagsbidrag

Hoppas du fått inspiration och tips på var du ska leta efter stöd och bidrag till ditt nystartade företag. Ett första steg i processen är att ha en genomarbetad och välgjord affärsplan. Det är en viktig förutsättning när du ska ansöka om stöd/bidrag och i de allra flesta fall efterfrågas en sådan vid ansökan. Den institution som beslutar och utlyser om bidrag till företag tar med affärsplanen i bedömningen.

Nedan hittar du färdiga mallar och tips på hur du gör en bra affärsplan:

Några sista råd!

  1. Var säker på att inte missa ett stöd/bidrag som just du kan söka. Prenumerera på utlysningar från Tillväxtverket
  2. Glöm inte heller att kolla med ditt länsförsäkringsbolag om där finns något stipendium eller bidrag som är aktuellt för dig!
  3. Kolla upp vilka bidrag och stöd som finns i din kommun. De flesta kommuner har information om företagande i regionen på sin hemsida.