Försäkringar
Enligt reglerna ska LEI förnyas årligen. För dig som bara köper och säljer till exempel aktier och obligationer händer inget om du inte förnyar din LEI-kod. Däremot behöver du som gör derivataffärer förnya din LEI en gång om året.
Global identifieringskod för företag
Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.
LEI står för Legal Entity Identifier och är en 20-siffrig unik kod. Enligt nya EU-regler behöver alla företag som handlar med värdepapper en global identifieringskod från den 3 januari 2018. Syftet är att stärka skyddet för den som investerar i värdepapper.
Från och med 3 januari 2018 kommer fler uppgifter om värdepappersaffärer än tidigare att rapporteras till Finansinspektionen. För att handla med värdepapper efter detta datum behöver alla företag och andra juridiska personer en global identifieringskod, en så kallad Legal Entity Identifier (LEI) som är en 20-siffrig unik kod. Kravet gäller inte handel med fondandelar.
Syftet med förordningen är att behöriga myndigheter, oavsett land, ska kunna spåra och identifiera vilka som är köpare och säljare samt vilka som fattar beslut i en värdepappersaffär. I Sverige innebär det att Länsförsäkringar rapporterar alla inblandade parter i värdepappersaffärer till Finansinspektionen.
En LEI kan utfärdas till alla juridiska personer. Filialer eller andra delar av en juridisk person som inte är separata legala enheter förväntas till en början att använda moderbolagets LEI. En privatperson kan inte få en LEI.
Du skaffar en LEI från en auktoriserad LEI-utfärdare, en så kallad LOU (Local Operating Unit). De kontrollerar viss information om ditt företag innan du får ditt LEI.
https://lei.bloomberg.com/
http://www.nordlei.org (nordisk emittent)
https://www.gmeiutility.org/
https://www.wm-leiportal.org
http://www.lseg.com/LEI
En fullständig lista med auktoriserade LEI-utfärdare finns på www.leiroc.org
Kostnaden för en LEI-kod varierar mellan olika utfärdare. Första årets kostnad är ca 700-1100 kr, beroende på utfärdare. Därefter tillkommer en årlig avgift på cirka 100 euro men det finns för närvarande inget krav på att förnya LEI om du endast handlar med till exempel aktier. Nordlei tar ca 1100 kr första året och sedan ca 920 kr per år. Bloomberg LEI tar 75 $ respektive 50 $.
Leveranstiden för att få en LEI-kod är normalt upp till sju arbetsdagar, men inför årsskiftet 2017/2018 kan väntetiden bli betydligt längre så se till att vara ute i god tid då företaget måste ha en LEI senast den 3 januari 2018.
Det är viktigt att du meddelar oss när LEI-koden kommit så att den registreras på depån.
Enligt reglerna ska LEI förnyas årligen. För dig som bara köper och säljer till exempel aktier och obligationer händer inget om du inte förnyar din LEI-kod. Däremot behöver du som gör derivataffärer förnya din LEI en gång om året.
Nej, företag behöver ingen LEI-kod för att kunna handla värdepapper inom en kapitalförsäkring.
Om ni inte skickat er LEI-kod till oss så kommer företaget inte längre kunna köpa, sälja eller flytta värdepapper (till annan ägare). Företaget kommer heller inte kunna delta vid vissa företagshändelser (exempelvis emissioner utan företräde eller överteckning vid en företrädesemission). Företaget kommer inte heller kunna sälja tilldelade teckningsrätter vid en företrädesemission (kan dock utnyttja tilldelade teckningsrätter). Fonder går dock bra att handla utan LEI.
Fysiska personer, enskilda firmor och dödsbon behöver inte en LEI. Företag som inte köper eller säljer värdepapper behöver inte en LEI.
Oavsett typ av företag så finns inget LEI-krav om enbart fondandelar handlas, utom om fondandelarna handlas som ETF på en marknadsplats.
Genom att använda webbplatsen accepterar du att vi använder cookies.