Så här fungerar Tjänstepension för egenföretagare i praktiken

Tjänstepension för dig som är egenföretagare är ett skydd som ska täcka dina grundbehov om olyckan är framme eller om du blir långvarigt sjuk. Det är dessutom ett viktigt sparande till din pension. Johan och Anna två personer som tagit höjd för det oförutsedda, två exempel för att illustrera vad Friplan Start kan innebära för dig.

Aron, 32, snickare: "Bra med sjukvårdsförsäkring när man är egen"

Aron fick snabbt operationstid och fick 90 procent av lönen

Aron är 32 år gammal och bor i ett nyköpt radhus med sin sambo Helene och deras nu 4 månader gamla Felicia. Efter flera år som anställd snickare bestämde sig Aron för att startat eget.

 Jag ville vidare. Bestämma själv. Och trots att månadslönen varierade kraftigt i början hade jag ändå en bra känsla, berättar Aron.

Men sedan hände det. En frostig morgon i oktober ställde Aron upp sin utskjutsstege på kundens stora träaltan. När Aron var två meter upp på stegen började stegen glida bakåt på de hala altanplankorna. Handen hamnade i kläm. Olyckan och 5 månaders sjukskrivning var ett faktum. Men Aron hade tjänstepension för egenföretagare, med sjukvårdsförsäkring.

 Ärligt talat var det lite av ett krav från tjejen för att få starta eget. Hon har jobbat med skadehantering och har sett en del. Så här i efterhand har jag mycket att tacka henne för det. Jag fick snabbt operationstid och kunde ganska omgående börja med en rehabilitering för handen.

Med extraersättningen från sjukförsäkringen kunde vi behålla samma levnadsstandard. Trots att det var väldigt trist ser jag ljust på framtiden, säger Aron.

Anna, 29, bagare: "Jag visste ju att jag behövde tjänstepension, men tog mig aldrig tiden"

Enkelt och smidigt med försäkringskydd och sparande i ett paket

Anna är 29 år och för drygt ett år sedan bestämde hon sig att följa sin dröm − hon skulle öppna ett eget bageri. Men Anna saknade länge en pensionsplan, precis som många andra småförtagare.

– Jag har älskat att baka i hela mitt liv. Allt från att känna jästen smulas mellan fingrarna till att höra att man gjort något gott. Så att starta ett eget bageri har alltid varit min plan. Men allt det där runt omkring, som att sätta ihop en pensionsplan. Det kan väl inte jag. Jag är ju en bagare, ingen företagare, säger Anna.

För många innebär livet som småföretagare långa arbetsdagar, och Anna är inte ett undantag. Att lägga sin tid på att åka till ett kontor för att ordna med pensionen var inget hon ville. Trots att hon från hennes tidigare arbete förstått att kollektivavtalad tjänstepension var något positivt.

 Det kändes som att jag var tvungen att veta allt om pension, fortsätter Anna. Men hur skulle jag veta vad som var bra liksom? Bröd och bullar kan jag allt om, men pension kan jag inget om.

Som tur var fick jag tipset av en kompis att man kunde fixa tjänstepensionen på nätet. Efter att ha googlat verkade Länsförsäkringars paket för tjänstepension perfekt. Skönt att fixa tjänstepension på bara några minuter. Inga jobbiga val, inga konstiga ord utan bara en tjänstepension som liknar det kollektivavtal som jag tidigare hade via jobbet, när jag var anställd.