Starta eget – är det en bra idé just nu?

Är det en bra idé att starta företag just nu när mycket talar för att sitta stilla i båten? Processen för att starta eget företag är fortfarande sig lik och det kan vara ett bra tillfälle att utmana existerande företag som har sitt fokus på annat.

Lyssna istället?

Bra läge att känna på kunderna

– Jag tror att det är ett superläge att bearbeta marknaden och känna på de kunder man vill ha, säger Anne Marbrandt, vd på Nyföretagarcentrum Öresund.

Anne ser såklart vissa risker med att starta företag just nu med anledning av den osäkra tillvaro som råder för många företag, men samtidigt finns det möjligheter inom flera branscher.

– Många företag har fullt upp med att hantera situationen med anledning av covid-19 och därför kan det faktiskt finnas tillfälle att plocka kunder från dem.

Processen för att starta eget företag är i stort sett oförändrad. Oavsett pandemi, annan kris eller normalläge, är det alltid viktigt att ha en genomarbetad affärsplan och att göra en gedigen marknadsanalys. I slutändan handlar allt om att ha en kund.

Ta hjälp av de som kan

Att du ska klura ut allting på egen hand, är mycket begärt, så istället för att fastna och förlora tid och drivkraft, kan du ta hjälp av ett proffs på nystartade företag. Nyföretagarcentrum finns i hela Sverige och erbjuder kostnadsfritt stöd till den som vill bli egenföretagare. Du kan bland annat bolla mindre roliga frågor som lån och ekonomi eller hämta en rejäl dos pepp och inspiration!

Räkna med oförutsedda händelser

– Oförutsedda händelser är en naturlig del av varje egenföretagares liv, säger Bassima Alaeddine, ägare till en bröllops- och festbutik som hon startade för drygt två år sedan.

Bassima befinner sig i en av de branscher som har påverkats hårt av den pågående pandemin. Hon har bland annat fått ställa om och har lagt tid på att bygga ut sin webbshop (funderar du också på e-handel?). Hon var helt enkelt tvungen med tanke på den osäkra framtiden.

På samma sätt kanske du behöver gå igenom din affärsidé en gång till. När föddes din idé? Har den kommit till som en tokbra idé under pandemin eller har den sin utgångspunkt långt därinnan? I så fall kanske den behöver justeras utifrån nya förutsättningar. Här finns några tips gällande planer som är relevanta även för dig som ännu inte startat företag.

När är tiden rätt för dig?

Att eventuellt överge en fast anställning för att bli egen är alltid ett tufft beslut. Förbered mycket redan nu så har du valmöjlighet att starta företaget när det känns rätt i tiden för dig. Läs mer om att starta eget.

Lycka till nu!

Hygienfaktor för alla företag?

Vi förstår att du inte är där riktigt ännu, men så småningom behöver du ta ställning till vilka försäkringar du behöver för företagets räkning. En del otrygghet som ett nytt företag innebär kan du få bukt med genom att garantera skydd vid vissa händelser som kan inträffa. Rikard Lindström är försäkringsrådgivare hos oss. Han rekommenderar alla företagare att åtminstone skaffa en försäkring med ett grundläggande skydd för att få hjälp vid exempelvis skadeståndskrav och få skydd för företagets saker.

Läs mer om varför en företagsförsäkring kan vara bra och vad som ingår 

Senast uppdaterad: 2020-06-10