"På egen risk!"
Bakgrunden till eventet ’På egen risk’ är flera svåra olyckor där ungdomar skadats och dött.
Kommunen, med fritidsledaren Helene Grenedal i spetsen, funderade och gjorde tillsammans med Länsförsäkringar Gävleborg en kraftsamling för att visa att vuxenvärlden bryr sig om ungdomarna som kör runt i EPA-traktorer, A-traktorer och moppebilar.
Faktiskt på allvar bryr sig om.
Rutinerade trafikpolisen Lars Österberg sammanfattade kanske kvällen bäst av alla när han slog fast:
- Otroligt starkt! Otroligt viktigt! Otroligt bra initiativ! Jag önskar att alla ungdomar, och även föräldrar, skulle få vara med om en tillställning som ’På egen risk’.
Han funderar kort och förtydligar:
- Vi, poliser och andra vuxna, vill ju hjälpa de här ungdomarna som kör i sina EPA-traktorer och moppebilar. Vi är inte deras fiender! Men det behövs möten som den här kvällen, annars blir vi bara några som ger böter. Det är bättre att få arbeta förebyggande och få dem att förstå och undvika farorna. Jag önskar, av hela mitt hjärta, att jag aldrig mer ska behöva åka hem till föräldrar och lämna dödsbesked.
Bredvid honom nickar Jennie Hedqvist instämmande. Hon fick själv ett sådant mardrömsbesök försommaren 2020.
- Det var Mors Dag. Det knackade på vår dörr. Jag stod och vispade något i köket. Min äldre son Lukas öppnade och hämtade mig. När poliserna stod där förstod jag att något hade hänt Felix, min sextonåring.
Hennes första fråga var om Felix var vid liv.
När svaret kom rasade hon ihop. Felix hade dött tillsammans med tre kompisar i en trafikolycka i Sörfors. Två flickor var svårt skadade.
När hon nu berättar naket om händelsen är det dödstyst bland alla ungdomar och vuxna på fritidsgården Drivknuten. Många tårar rinner.
- Att prata om olyckan skapar någon slags mening för mig. Det jag varit med om kan förhoppningsvis väcka en känsla som gör att jag räddar någon. För mig kan det göra att något så meningslöst som Felix död ändå kan få en mening.
Utanför och inne på fritidsgården Drivknuten, som skapades främst för motorintresserade ungdomar, kryllar det av folk den här kvällen. Det är i sig inget ovanligt. Det ovanliga är att tonåringarna äter, fikar och skrattar tillsammans med poliser, räddningspersonal, fältassistenter, Farsor och morsor på stan… Ofta möts de här grupperna under andra förhållanden. Nu handlar det om en trevlig och lärorik kväll.
Ann-Sofie Wesslén-Weiler, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Gävleborg, grillar hamburgare med en rad kollegor. Hon förklarar:
- I vårt samhällsengagemang bedömer vi risker och arbetar för att våra barn ska få en bra uppväxt i Gävleborg. Den här målgruppen, våra unga, är ofta väldigt kritiserad och har det ofta tufft. Det händer så mycket i den här åldern. Därför kändes det självklart med den här satsningen.
Hon tittar sig runt.
Där är Carl Lindh, 15, som kommit från Iggesund med sina kompisar i sin tjugo år gamla Volvo XC, och ska testa köra halkbana. Där står kompisarna Nouva Ekman, 16, från Hudik och Josefine Jonasson, 15, från Delsbo och käkar hamburgare. ”Va, är de gratis! Vad snällt!”.
Ellen Backlund, 15, från Bergsjö, och Malte Ludwichowski, 16, från Hudiksvall har åkt dit tillsammans i Maltes gamla Volvo 940 som han kört 1 500 mil sedan han fick den i somras – och dessutom ”har jag mekat med den hur mycket som helst”. Ellen har en gammal Hyundai Santa Fé och talar nog för alla på plats när hon säger:
- Det bästa med EPA? Det är frihetskänsla att kunna åka till skolan, och kanske in till stan ibland, utan att passa busstider.
Några killar tävlar mot poliser i att köra radiostyrd bil i en korridor. ”Jag slog polisen”, skrattar en kille. ”Vänta, jag måste få revansch”, svarar polisen.
Ann-Sofie Wesslén-Weiler slår fast:
- Helt fantastisk uppslutning! Blåljusenheten är här och pratar om vad som händer när vi mister någon, varför det är viktigt att ha säkerhetsbälte och nackskydd och inte sitta åtta i baksätet. Det sprängs airbag och körs halkbana. Räddningstjänsten visar med full styrka till och med hur man sågar upp en bil. Och så Felix mammas starka berättelse som visar att livet inte är ett TV-spel där alla får nya chanser. Vi vill att ungdomarna ska förstå att vi verkligen bryr oss om och att vi finns här för dem.
Jennie Hedqvist, mamman som vågar tala om tragedin, tittar med stor värme på ungdomarna och säger:
- Det här, ’På egen risk’, är en väldigt bra satsning. Titta på dem, de är motorintresserade, de flesta har fordon och åker runt och gillar att meka.
Hon tar ett djupt andetag, ler lite och fortsätter:
- Precis sådan som min son också var.
Text Lena Nyblad, Ola Liljedahl
Foto Britt Mattsson
LF Gävleborg