Av: Mattias Haräng

Sandvikenbor fick tips på hur man kan skydda sig mot bedrägerier

Den 13 april anordnade LF Gävleborg en lördag mot bedrägerier. Flera av våra kunder har tagit sig till vårt kontor i Sandviken för att lära sig mer om de vanligaste bedrägerierna - och hur man undviker dem.

Jesper
LF Gävleborgs Jesper Olsson fick frågor om bland annat Swish.

- Det allra viktigaste budskapet är att man ska vara vaksam om man får ett oväntat telefonsamtal eller ett SMS. Använd inte ditt BankID eller din säkerhetsdosa på någon annans uppmaning, och kontakta omgående din bank om du har eller misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri, säger Maria Bjuhr, Bank- och Livchef på LF Gävleborg.

Hon berättar LF Gävleborg arbetar aktivt med att förebygga bedrägerier – att hålla öppet en lördag är bara en av alla insatser som görs.

- Vi vill att våra kunder ska kunna känna sig trygga. Därför håller vi idag extraöppet på alla våra kontor i länet. De som tittar förbi kommer få tips om hur man kan skydda sig och sina nära och kära mot bedrägerier, säger Maria.

Äldre särskilt utsatta

Bedrägerier genom så kallad social manipulation är idag ett stort samhällsproblem. Många människor i alla åldrar drabbas.

- Det kan börja med att du blir uppringd av någon som säger sig vilja hjälpa dig med att stoppa en transaktion från ditt konto. Ofta är det brådskande och du ombeds att logga in med säkerhetsdosa eller e-legitimation (exempelvis BankID), säger Maria.

Bakom den här typen av brott ligger ofta organiserade kriminella nätverk. I många fall riktar man in sig på personer som är 60 år och äldre.

- Därför fokuserar vi lite extra på våra äldre kunder, säger Maria.

Så här skyddar du dig mot bedrägerier

Om du får ett oväntat samtal:

  • Lägg på om samtalet känns obekvämt, stressande eller konstigt.
  • Använd inte din säkerhetsdosa eller e-legitimation (exempelvis BankID) på någon annans uppmaning.
  • Banken ringer eller SMS:ar inte för att be dig signera med BankID eller lämna ut personliga uppgifter och koder.

Om du får ett oväntat SMS:

  • Läs alltid SMS noggrant och tänk efter om innehållet är rimligt.
  • Var uppmärksam på avsändaren och språket i meddelandet.
  • Ring inte upp telefonnummer eller följ uppmaningar i oväntade sms. Så kan du bli lurad

En lördag mot bedrägerier – då passade flera på att besöka LF Gävleborgs kontor i Sandviken. Där fick de lära sig mer om hur man skyddar sig mot bedragare.

Se alla nyheter