Ny trend: Bygg din egen husbil – här är fällorna du ska undvika

Trenden att semestra med husbil ökar och likaså att lämna sin fasta bostad för att leva nomadliv i husbil. Sedan 2018 har antalet lätta lastbilar som registrerats om till husbil ökat med 250 procent. Länsförsäkringars motorspecialist Maria Wedin reder ut vilka fällor du bör undvika om du själv planerar att bygga din egen husbil.

ima190459
Foto: Johnér & Scandinav 2020

Att kunna leva och jobba på vilken plats som helst kan vara en dröm för många. En dröm som och med distansarbete kan bli verklighet för fler, och trenden att bygga sin egen husbil av en lätt lastbil fortsätter att öka.

– Många kanske inte tänker på att en lätt lastbil och en husbil räknas som olika typer av fordon och därför missar att registrera om bilen hos Transportstyrelsen. Men eftersom husbilen ofta innehåller köksutrustning, inredning och andra personliga tillhörigheter som lastbilen inte gör är det viktigt att se över både bilens registrering och försäkringsskydd, säger Maria Wedin, motorspecialist på Länsförsäkringar.

Alla fordon som används i trafiken måste ha en trafikförsäkring. Den ger skydd vid olyckor som innebär att personer, andra fordon eller föremål blir skadade vid en eventuell trafikolycka. Utöver trafikförsäkringen kan man sedan välja hel- eller halvförsäkring för sitt fordon och det är här skyddet i en lätt lastbilsförsäkring skiljer sig jämfört med skyddet i en husbilsförsäkring.

– En husbilsförsäkring har skydd vid semesteravbrott, stöld av lösöre, läckage och ansvarsskydd, vilket en lätt lastbilsförsäkring saknar. Det gäller även om du bygger om en personbil med stort lastutrymme till husbil, för att ha rätt skydd om något skulle inträffa krävs en omregistrering till husbil även för den, säger Maria Wedin.

Här är anledningarna till att du bör registrera rätt:

  1. Att fordonet är rätt registrerat är en förutsättning för att du ska framföra det lagligt.
  2. Rätt skydd. För att försäkringen ska gälla vid en eventuell olycka, inbrott eller skadegörelse är det viktigt att ditt fordon är rätt registrerat och rätt försäkrat.
  3. Ersättning vid stöld. Skulle din husbil vara registrerad som en lätt lastbil eller skåpbil och sen bli stulen får du ersättning för just en lätt lastbil eller skåpbil. Inte en husbil och alla dess inredning och dina tillhörigheter.

För ytterligare information kontakta:

Maria Wedin, motorspecialist, Länsförsäkringar: 073-964 13 45

Länsförsäkringars pressjour: 08-588 418 50

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

Antalet lätta lastbilar som blivit omregistrerade till husbilar:

År Antal
2018 64
2019 88
2020 160

Källa: Transportstyrelsen.

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden