”Fattigjanuari” – elpriserna gör månaden än värre

De höga elpriserna slår direkt mot hushållens plånböcker och tar från annan konsumtion. I början på januari har de så kallade spotpriserna – det pris som elbolagen köper in sin el för och som i sin tur påverkar konsumenternas elräkning – stigit till drygt två kronor per kilowattimme. I höstas låg spotpriset på 85 öre. -Eftersom elpriserna är fortsatt upp kan det bli en ännu värre smäll denna månad – för såväl inflationen som hushållens köpkraft. Och ”fattigjanuari” kan verkligen bli verklighet för många, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

DSC08101

Den svenska inflationen har inte varit så hög på mer än 25 år och det kan vi tacka stigande elpriser för.

– Om elpriserna fortsätter att stiga innebär det att elprisindex i KPI kommer att stiga med cirka 30 procent i januari. Det skulle bidra med mer än 1,2 procent till inflationen. Detta är något vi aldrig sett tidigare, säger Emma Persson.

Januari riskerar att bli extra jobbig för många och de höga elpriserna bäddar för en ovanligt tuff ”fattigjanuari”.

– När elräkningen kommer i januari och hushållen ska betala julklapparna de köpt på kredit kommer det att bli tufft för många. Om elpriserna kommer att ligga kvar på samma nivå kan det påverka köpkraften ganska rejält. Speciellt då de stora elräkningarna brukar ligga kring det första kvartalet, säger Emma Persson

Så mycket har priset för el ökat för en normalstor villa och lägenhet per månad

Storlek på villa Kwh 150 öre inkl. alla avg. Kwh 230 öre inkl. alla avg. Skillnad
100 2 666 kr 4 166 kr 1 500 kr
140 4 083 kr 6 250 kr 2 167 kr
180 4 441 kr 6 833 kr 2 392 kr
Lägenhet
120 1 127 kr 1 734 kr 607 kr

Uträkning och fakta; elskling och Länsförsäkringar
Vi har räknat med en genomsnittsförbrukning för en månad för en familj på fyra personer.

För ett vanligt hushåll som lägger 2 050 kronor per månad på hushållsel fördelas elförbrukningen ungefär enligt följande:

  • Kylskåp och frys förbrukar omkring 415 kronor per månad.
  • Belysning (inne och ute) förbrukar omkring 415 kronor per månad.
  • Tvättmaskin och torktumlare förbrukar omkring 415 kronor per månad.
  • Elektriska apparater såsom TV, radio och datorer förbrukar omkring 310 kronor per månad.
  • Spis och köksutrustning förbrukar omkring 310 kronor per månad.
  • Diskmaskinen förbrukar omkring 125 kronor per månad.

Tidigare undersökningar Länsförsäkringar genomfört visar att bland det första man drar ned på när ekonomin pressas är sparandet.

-I hushåll som har mer stabil ekonomi med två inkomster slår de högre priserna främst mot sparandet och hos de med lite lägre inkomst, där man inte har så stora marginaler, påverkar det vardagen och konsumtionen, säger Emma Persson och delar med sig av några tips för hur du ska klara av den tuffa månaden.

1. Våga prova ett totalt köpstopp under en eller flera månader. Ät det som finns i frysen, köp inga kläder och gör bara aktiviteter som är gratis. Efter att ha provat det här får du en bra insikt i hur mycket pengar som försvinner på oplanerade inköp.

2. Utnyttja januari till att skaffa dig koll på var pengarna egentligen tar vägen. Först när du skaffat dig det vet du var du eventuellt kan spara in. Använd någon av de digitala verktyg som finns, t ex hos din bank och dela in utgifterna i olika kategorier, som mat, kläder och nöjen.

3. Utmana alla dina abonnemang, avtal och prenumerationer. Används alla eller kan du dra ner på några? Kan du få bättre pris hos en annan leverantör. Det här kan ta ett tag att gå igenom men det brukar vara värt det i slutändan.

4. Gör sparandet till en sport och involvera gärna hela familjen. Barnen kan få hjälpa till att hitta på aktiviteter som är gratis eller billiga måltider. Det finns säkerligen bra konton i de sociala medier de följer som kan bidra med inspiration. På köpet får de en bra lektion i privatekonomi.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel. 0761-09 27 30.
Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.

 

Dokument & länkar

Se alla pressmeddelanden