Åtta miljoner till forskning om en bättre bostadsmarknad

Den svenska bostadsmarknaden fungerar dåligt. Många äldre bor kvar i bostäder som inte matchar deras behov och det finns även andra hinder för ett mer effektivt utnyttjande av landets bostäder. För att öka kunskapen och bidra till bättre beslut har Länsförsäkringars Forskningsfond beviljat två nya forskningsprojekt sammanlagt åtta miljoner kronor i anslag.

Att ha tillgång till ett bra boende är en del av människors grundtrygghet. Den svenska bostadsmarknaden har stora brister och genom den nya forskningen kan vi bidra med ledtrådar kring vilka beslut som krävs för att den ska fungera bättre, säger Peter Griepenkerl, chef för Länsförsäkringars Forskningsfond.

Det ena projektet som beviljats anslag ska undersöka vilka faktorer som leder till låg rörlighet på bostadsmarknaden bland äldre. Forskarna ska undersöka hur bland annat hälsa och ekonomi påverkar äldres vilja att flytta.

– Det är viktigt att skapa bättre förståelse för vad bostadsbrist, låg rörlighet mellan bostäder och brist på utbud av bostäder som är anpassade till äldres behov, får för konsekvenser. Med vår forskning vill vi bidra till bättre bostadspolitiska beslut i framtiden, säger Maya Kylén, forskare på Institutionen för hälsovetenskap vid Lunds universitet.

Det andra projektet som fått medel fokuserar på vilka hinder som finns för ett bättre nyttjande av befintliga bostäder och vilka incitament som kan användas för att minska bostadskrisen.

– Vi vill undersöka hur bostadsbeståndet verkligen ser ut, hur det utnyttjas, och vilka hinder som behöver tas bort för att bostäderna ska kunna användas mer effektivt. Vi tror att människor motiveras av morötter snarare än piskor och har därför som mål att föreslå positiva incitament på en pressad bostadsmarknad, säger, Bo Söderberg, adjungerad professor i fastighetsekonomi vid KTH.

Länsförsäkringars Forskningsfond utlyste forskningsmedel på temat bostadsmarknaden och urbaniseringen. Fokus i utlysningen låg på att ta fram kunskap om hur man kan göra lokalt anpassade lösningar för att komma till bukt med de problem som finns på landets bostadsmarknad.

Beviljade projekt

  • AGE-HERE: Bostadsägande bland äldre - Hur uppmuntrar eller hämmar hälsa och ekonomiska aspekter flyttbenägenhet? Projektet leds av Maya Kylén, filosofie doktor, Institutionen för hälsovetenskap vid Lunds universitet. Projekttid 2022 – 2025.
  • Bostadskrisen handlar om incitament och hinder för insiders och outsiders – men troligen inte om brist på bostäder. Projektet leds av Bo Söderberg, adjungerad professor på avdelningen för fastighetsekonomi vid KTH. Projekttid 2022 – 2023.

För ytterligare information

Peter Griepenkerl Lööf, chef Länsförsäkringars Forskningsfond, 072-147 13 10, peter.griepenkerlloof2@lansforsakringar.se

Lia Antoniou, forskningsledare Samhälle Länsförsäkringars Forskningsfond, 072-141 99 78,

lia.antoniou@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

Dokument & länkar

Se alla pressmeddelanden