Försäkra sommarbygget!

Ta del av vår experts tips.

Altaner, växthus, lusthus, friggebodar… Många sätter igång och bygger under sommarhalvåret. Det är kul, men fråga oss först innan ni börjar bygga, säger Jens Liljeby, byggnadstekniker på Länsförsäkringar Gävleborg. Det är lätt att missa något som kan få allvarliga konsekvenser senare.

- Jättekul! Men ett tips är att kontakta oss först. Vi coachar er mer än gärna, säger Jens Liljeby, byggnadstekniker och skadereglerare på Länsförsäkringar Gävleborg. Han och hans kollegor har lång erfarenhet och vet vilka råd som brukar behöva ges – och inte minst vilka regler som gäller.

Jens Liljeby bästa råd är ganska enkelt:
- Fråga oss innan ni börjar bygga om ni känner er osäkra, säger Jens och betonar att med en enkel kontakt innan byggnationen slipper man många tråkiga överraskningar – om olyckan skulle vara framme.

Han berättar om glödande kol som fallit ner på trätrallen som börjat brinna, grillar som stått för nära en vägg eller under ett altantak som tagit eld och förstås grillar som vält i torrt gräs.

- Det kan gå otroligt fort. Se till att det finns brandsläckare, brandfilt och vatten. Och lämna aldrig elden obevakad. Särskilt om det är varmt och torrt.

Icons/70px/Quotation-mark-70
Och på tal om olyckor… Njut verkligen av era nya altaner, lusthus och vad det kan vara. Men var försiktig vid grillning och eldar. Det går inte att säga nog ofta!

Jens fyra tips!

  1. Byggnader som är fristående, som friggebodar eller växthus, måste noteras som en egen position i försäkringen. Kontakta oss och ge uppgift om storlek och annat så att det skrivs in.

  2. Du kan gärna bygga själv men det måste vara riktigt utfört. Kolla gärna med oss vilka dimensioner som krävs på takstolar. Många vet inte att det varierar beroende på vilken snözon du bor i. Det är olika även inom Gävleborg. Infästningarna där till exempel en altan sitter fast i huset måste också göras på riktigt sätt. Vi ser ibland att de inte har fästs i en regel utan bara i panelen.

  3. Pool ingår i Villahemförsäkringen. Men den måste vara rätt byggd. Följ poolleverantörernas råd noga. Det har hänt att poolens väggar fallit ihop som korthus när poolen tömts på vatten.

  4. Elinstallationer måste alltid godkännas av en behörig elektriker.

JensLiljeby_400x533.jpg

Jens Liljeby


Länsförsäkringar Gävleborg