Vi har mött stor förståelse

Det började med en gnista i anslutning till kaminen – och slutade på värsta tänkbara sätt. Brandvarnarens batterier hade tagit slut veckan innan. – Jag förlorade min pappa i villabranden. Kan jag rädda ett enda liv genom att berätta om det här, så är det värt det, säger Henrik Eberlund.

Henrik Eberlund
Henrik Eberlund Foto: swelo.se

Samtalet kom strax efter klockan elva en iskall januarinatt 2018. Irma satt i bilen på väg hem från jobbet.
– En granne berättade att vårt hus brann, men jag förstod inte riktigt omfattningen förrän jag väl kom fram, säger hon.
– Gatan var avstängd och det var fullt av brandbilar, polisbilar och ambulanser. En av poliserna tog hand om mig och lämnade inte min sida. Jag bara stod och tittade på, nästan apatiskt. Jag förstod att min man måste vara kvar där inne.
Sonen Henrik Eberlund, som bor med sin egen familj ett par mil bort, slängde sig i bilen och åkte dit. Även hans syskon anslöt under natten.
– Det är nästan instinktivt. När något sådant händer är den första tanken att man vill samla familjen, säger Henrik.

En trygghet att komma till

Där och då påbörjades en lång och smärtsam resa tillbaka. Irma hade förlorat sin make, syskonen sin pappa. Huset var borta. Efter en sömnlös natt klev Irma och Henrik tillsammans in på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads kontor i Hässleholm.
– Vi blev mottagna direkt i receptionen av vår kontaktperson, och det visade sig att hon redan hade rensat sin kalender för oss och börjat förbereda vårt ärende. Det mötet betydde oerhört mycket för oss. Vi kände att det fanns en trygghet för oss att komma till, säger Henrik.

Kontaktpersonen Ingela Antonsson, som mötte upp den där morgonen, är gruppchef för skador på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Från den stunden har hon funnits med i processen och blivit ett både personligt och professionellt bollplank.
– Det viktigaste för mig är att se de drabbade, att verkligen finnas där. Att lyssna och svara på alla frågor. Irma fick mitt visitkort och jag berättade att hon kunde ringa mig precis när hon ville, säger Ingela Antonsson.

Samma eftermiddag kunde nya kläder införskaffas och snart kunde en tillfällig bostad lösas. Även krisstöd hos exempelvis en läkare eller terapeut ingår i försäkringsskyddet, för den som önskar berättar Ingela.

Mött stor förståelse

Parallellt med det akuta stödet påbörjades också det långsiktiga arbetet med att bygga upp en ny bostad på tomten.
– Det förra huset hade flera våningar, men vi kom med önskemålet att bygga ett enplanshus istället med samma yta. Mamma blir inte yngre och vi ville undvika trappor, säger Henrik.
– Vi satte oss ner och räknade tillsammans med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Vi har kunnat ha en öppen och rak dialog och har mött stor förståelse. Det har betytt väldigt mycket att kunna träffa någon fysiskt, att man inte behöver sitta i en telefonkö och inte veta vem man ska prata med om allt det jobbiga.

I somras, 1,5 år efter den ödesdigra januarinatten, stod ett nytt hus äntligen klart för inflyttning. Lärdomarna är många, menar Henrik Eberlund, men vissa av dem är viktigare än andra.
– Skaffa uppkopplade brandvarnare, som är kopplade till en larmcentral. Det är den billigaste livförsäkring du kan ha. Min pappa hade kanske överlevt om batteriet i brandvarnaren inte hade tagit slut en vecka innan det hände.
– Det första jag köpte till mammas nya hus var uppkopplade brandvarnare, säger Henrik.

Starten på en ny tid

Utredningen visar att branden förmodligen startade i anslutning till kaminen i källaren, och familjens teori är att en gnista landat i plåtspannen med ved en bit ifrån.
– Ha inte gamla träpaneler på väggarna i anslutning till en kamin. Det är ett annat tips. Gips är betydligt bättre om olyckan är framme, säger Henrik.

Nu står ett nytt hus på plats, medan annat är borta för gott. Inflyttningen var känslosam, samtidigt som det också innebar ett avslut. Och starten på en ny tid.
– När man drabbas av sådant här behöver man ett tryggt försäkringsbolag som sköter korten rätt, och man behöver nära anhöriga. Vi har haft turen att få ha båda.