På benen igen efter olyckan

Fallet på en isfläck slutade med en sprucken knäskål och ett gipsat ben i sex veckor. Men pensionären Lena Lindberg reste sig på benen igen efter olyckan – med värdefull hjälp av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Anette Persson och Lena Lindberg
Anette Persson och Lena Lindberg. Foto: swelo.se

Hon hade visserligen noterat isfläcken på trottoaren redan när hon klev in på frisörsalongen i Bjärnum. Men på vägen ut var den bortglömd. Smällen blev hård.

– Jag halkade och föll med knät rakt ner på isfläcken. Det small till rätt högt, säger Lena Lindberg.

Hon förstod direkt att något gått sönder i knät. På sjukhuset fick hon det bekräftat:

– Knäskålen hade spruckit rakt av. Jag kunde själv känna att den var i två delar.

Lena fick stanna kvar på sjukhuset över natten och dagen efter väntade operation. Väl hemma i villan i Bjärnum, nu med ett gipsat ben, påbörjades den långa rehabiliteringen. Efter någon vecka kom hon att tänka på ”den där” olycksfallsförsäkringen hon tecknat hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Snabbt och enkelt

– Jag ringde till Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och berättade vad som hänt. Jag trodde att jag skulle få hem någon blankett att fylla i, men det visade sig att jag fick hjälp direkt i telefonen. Jag blev otroligt trevligt bemött och hade aldrig trott att det skulle gå så snabbt och enkelt, säger Lena Lindberg.

– Jag fick bra ersättning för de utlägg jag har haft och för att jag låg kvar på sjukhuset över natten. Min kontakt påminde mig till och med om kostnader jag själv inte tänkte på, som till exempel ett utlägg på Apoteket. Och kom jag på något mer var det bara att ringa igen, sa hon. Otroligt smidigt.

Kontaktpersonen på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad heter Anette Persson och arbetar som skadereglerare på kontoret i Hässleholm. Nu, några månader efter olyckan, möts de båda över en kopp kaffe hemma hos Lena Lindberg i Bjärnum.

– Halkskador är tyvärr väldigt vanliga just den tiden på året, säger Anette Persson och fortsätter:

– När en kund råkat ut för ett olycksfall frågar vi så mycket vi kan för att ta reda på vad som hänt, vilken kroppsdel som skadats och hur allvarligt det är, och om personen i fråga blivit inlagd på sjukhus. Vår målsättning är alltid att hjälpa kunden direkt över telefon redan i första samtalet, säger hon.

Ingen självrisk

Just Lenas försäkring heter Olycksfall 60 Plus, en särskilt anpassad produkt för seniora kunder.

– Det är en väldigt bra produkt, och vi har många nöjda kunder. Den försäkringen har ingen självrisk, till skillnad från många andra försäkringar. Den kan ersätta läkarbesök, utlägg för smärtlindring, skadade kläder och även hörapparater, glasögon och annat som gått sönder i fallet. Man får även ett schablonbelopp om man åkt in akut på sjukhus och blivit kvar över natten, samt ersättning för dygnen man är inlagd, säger Anette.

– Ett bra skydd ökar tryggheten om olyckan skulle vara framme. Samtidigt finns det skydd man kan tänka på redan innan olyckan inträffar, betonar Anette.

– Jag skulle uppmana alla att ha broddar på sig när det är halt ute. Man ska vara rädd om sig. Men om en olycka ändå händer är man varmt välkommen att kontakta oss, så hjälper vi till.

En viktig lärdom

För Lena Lindbergs del fortsätter rehabiliteringen för att få tillbaka samma styrka i benet. Förutom besöken hos sjukgymnast, och de egna benövningarna hon gör i hemmet, har både simning och cykling hjälpt till att stärka benet efter de sex veckorna i gips. Försäkringen Olycksfall 60 Plus kan ersätta kostnader i upp till tre år, beroende på vad som hänt, och blir kunden inte helt återställd finns dessutom ersättning för bestående men.

– Om mitt knä inte blir så bra som jag hoppas på är det bara att återkomma till Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad igen. Det är också en trygghet, säger Lena Lindberg.

Men inställningen är självklar: Lena ska bli fullt återställd. Och hon tar med sig en viktig lärdom när vinterkylan slår till nästa gång:

– Jag har redan inhandlat ett par rejäla skor, som ska vara halkfria. Nu tänker jag mig för en extra gång.