Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

En annorlunda sommar

När semesterplaner och resor ställs in och man hamnar i ovisshet kring hur det ska bli så är det många som känner besvikelse, uppgivenhet, ledsamhet och frustration. Och det är inget konstigt alls, men det är jobbigt. Därför vill psykologen Emelie Wagner, dela med sig av några tips som hon hoppas kan hjälpa dig att hantera, och förhoppningsvis vända, det som kan kännas som ett låst läge.

Ta emot känslorna

Vi kan inte styra över våra känslor. Men om du absolut inte vill ha en känsla så kan du vara säker på att den dyker upp. Det bästa man kan göra är att låta tankar och känslor komma och gå, utan att varken skjuta bort dem eller “gå in i dem”. Låt dem komma, se dem, ta emot dem, låt dem inte ta över allt. Det här är inte enkelt men man kan bli bättre på det. Det är just detta man övar på när man gör mindfulness. Kanske är detta ett bra tillfälle att se om mindfulness är något som kan hjälpa dig att hantera osäkerhet och kraschade planer? I så fall kan jag rekommendera dig att använda en app för att få inspiration och guidning. Två appar jag som gillar och har provat heter ”Headspace” och “Jag-Här-Nu”. Något annat som ofta hjälper för att hantera jobbiga känslor är att få berätta om dem för vän eller familj. Det kan göra att man får både förståelse från någon nära och perspektiv på situationen.

Sakta ned

När aktiviteter, resor, och det vanligtvis fullspäckade schemat ställs in, uppstår en unik möjlighet att sakta ned. Du behöver inte fylla på med storstädning av garage, tvätta fasaden och fönsterna och så vidare. Det är så lätt att bara fortsätta i samma tempo som tidigare. Men vad händer om du stryker hälften av aktiviteterna på schemat och bara låter det vara tomt. Vuxna säger ofta till barnen att det är bra att ha lite tråkigt ibland, men själva lever vi sällan så. Jag vet att andra tankar, känslor, upplevelser och möten kan komma fram om man saktar ned. Ta chansen och prova!

Ompröva livet

Många aktiviteter och saker vi gör i vardagen gör vi av vana och kanske för att andra förväntar sig det. När flera av de vanliga aktiviteterna och planerna kring sommaren ställs in har du ett ypperligt tillfälle att faktiskt ta dig tid till att fundera kring vad du egentligen vill lägga din tid på och vad som är viktigt för dig, just nu i denna tid i ditt liv. Jag som psykolog vet att det inte är något man kommer på vid ett tillfälle, som gör att man sedan bara kan köra på efter det inställda siktet. Det är något man behöver fundera kring och ta tid till vid flera tillfällen i livet. En bra övning som kan hjälpa dig att komma i kontakt med vad som är viktigt för dig kallas “90-åringen”. I övningen föreställer du dig ditt eget 90-års kalas. Använd din fantasi och se framför dig hur det ser ut, vilka personer som varit viktiga för dig under ditt liv som är där osv. Sedan föreställer du dig att dina närmaste vänner och familj, en efter en, ställer sig upp och håller tal. De berättar om vad du har betytt för dem, vad du står för och hur du levt ditt liv. Ta dig tid och formulera vad du önskar att de skulle säga och anteckna gärna. Det som du kommer fram till kan du sedan använda för att fundera kring hur du vill leva och vad du vill prioritera i ditt liv just nu.

Låt nära kännas längre bort

Faktum är att när området vi rör oss i minskar i omkrets så kan det som tidigare kändes nära plötsligt kännas längre bort. Då behöver vi alltså inte resa så långt för att ändå känna att vi byter miljö och kommer ur de vanliga hjulspåren. Det vi brukar få på köpet när vi reser bort är en nyfikenhet och att vi blir mer avslappnade och öppna. Vad av detta kan du faktiskt ta med dig när du utforskar platser omkring där du bor? Ett annat tips efter samma idé är att låtsas vara turist i sin egen hemort. Kanske unna sig att bo på hotell, läsa en guide och upptäcka resmålen i närheten. Jag hoppas att dessa tips kan inspirera dig att ta kontrollen och styra över det som du faktiskt kan påverka. Om du tar hand om dina känslor, kanske av besvikelse och frustration, så ger det dig fria händer att göra något bra av en på många sätt annorlunda och utmanande sommar.

Ha en fin sommar!
Emelie Wagner, psykolog

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofilKBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Välkommen till din Hälsoportal