Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Fem år med Trygghetsvandrarna

De har i fem år plåstrat om, tröstat och sett till att många ungdomar kommit hem tryggt efter utekvällarna. Trygghetsvandrarna har gjort Kristianstad tryggare sommarens alla helger. Även under hösten och vintern fortsätter deras lugnande närvaro.

Under fem års tid har trygghetsvandrarna tröstat, plåstrat om, delat ut vattenflaskor och sett till att ungdomar kommit hem tryggt. Foto: Sven Persson/swelo.se

– Oftast är det lugnt i Kristianstad och vi ger en trygghet bara genom att finnas där, säger Johan Kilander, ansvarig för Trygghetsvandringarna på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Satsningen på trygghetsvandringar är en del av Den orangea stadens arbete för att utveckla Kristianstad i en positiv riktning – mot en tryggare stad – och ett samarbete mellan Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och olika föreningar.

– När vi ser människor som mår dåligt, ofta på grund av alkohol, försöker vi hjälpa dem genom att ge vatten och få tag i vänner eller föräldrar, säger Johan.

Mestadels delar trygghetsvandrarna ut vattenflaskor, visar geografiskt förvirrade människor till rätt plats, lägger förband och tröstar ungdomar som fått i sig lite för mycket eller kommit bort från kompisarna. Varje kvälls värdklubb har sex vandrare, övriga klubbar bidrar med två. Det medverkar också alltid någon extra från Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och ofta från organisationer som till exempel Fryshuset.

Framgångskoncept

Under åren har trygghetsvandringen utvecklats. Från början var det sex föreningar som vandrade och i dag är det femton. Vid en utvärderingsträff under hösten träffades polisen, fältgrupp och säkerhetschefen från Kristianstads kommun, samt representanter från föreningar.

– Att öka synligheten av vuxna på stan är ett beprövat framgångskoncept, säger Malin Sjöblom, kommunpolis i Kristianstad.

– Det nära samarbetet och kommunikationen mellan alla parter är en stor tillgång i arbetet under fredags- och lördagskvällarna på stan.

Alla som trygghetsvandrar utgår från en gemensam värdegrund att bland annat behandla alla människor lika. Man ska inte heller ha druckit alkohol eller gå med hunden samtidigt. Och trygghetsvandrarna är inte extrapoliser, betonar Johan.

– Bara genom att finnas där förhindrar trygghetsvandrarna brott eftersom man kan bli iakttagen.

Här kan du läsa mer om arbetet med vår Trygghetsvandring 

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2020.

Här kan läsa hela tidningen digitalt