Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Träning gjorde Fredrik friskare

Allt var bara jobb, jobb, jobb. Byggaren Fredrik Ekström kom ur ekorrhjulet genom att satsa på sin hälsa – och fick mer ork i jobbet.

Snickaren Fredrik Ekström startade sitt byggföretag 2009 i Bjärnum. Ett enmansföretag som renoverar, gör ROT-jobb och helhetslösningar i en bransch som blomstrar. Så Fredrik jobbade på, pusslade med att få tid till familjen tillsammans med frun Maria och tre barn. Tills han en dag behövde förändring.

– Jag insåg att det enda jag gjorde var att jobba. Jag ville göra något annat, för att komma ur ekorrhjulet och må bättre, berättar Fredrik.

En svensk klassiker

Han föresatte sig att göra En svensk klassiker. Det innebär fyra långlopp under 12 månader och omfattar Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Stora utmaningar för en kille med ett dåligt knä och astma.

– Men jag började springa 2–3 kilometer per gång, ökade så småningom och kände hur kroppen blev starkare. Det jobbigaste med träning är att resa sig ur soffan och ta steget ut genom dörren.

När Klassikern närmade sig sitt slut hade redan nästa mål börjat ta form: att klara en triathlon. Det vill säga simning, cykling och löpning i följd utan avbrott. Med sig på resan hade han fått Maria och vännen Claes Ivenborg och tillsammans

startade de så småningom aktiebolaget Sweden MIND triathlon och jobbar med motivation, inspiration, nutrition och dedikation.

– Träning förebygger psykisk ohälsa. Man frisätter endorfiner och dopaminer i kroppen, blir piggare i kroppen och lugnare i sinnet. Men hur är det möjligt att driva företag och träna nio pass i veckan?

– Skillnaden idag är att jag orkar jobba tio timmar och sedan springa en timme när jag kommit hem.

Friskvård på arbetstid

Allt fler företag har friskvård inplanerad i medarbetarnas arbetstid, något som Fredrik varmt rekommenderar.

– Mår medarbetarna bättre blir de mer produktiva de timmar de jobbar. De är också mindre sjukskrivna. Numera har Fredrik samlat båda företagen, privatekonomin och alla försäkringar hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

– Jag fick ingen personlig service tidigare, det var strul när jag skulle ha hjälp och jag fick ringa till någon i Stockholm som jag inte hade någon relation till. Nu har jag alltid samma rådgivare, här i Hässleholm. De vet vem jag är när jag ringer.

Här kan du läsa fler artiklar från vår företagstidning