Spela padel skadefritt

Internet och padel, modern tids två största dagsländor? Nej det verkar som att båda är här för att stanna. Men när hela Sverige rusar till en idrott uppstår en del problem. När du till slut lyckats boka en bana och spelar en match är det stor risk att du drar på dig olika typer av skador. Vi har pratat med Fredrik Johansson, lektor på Naprapathögskolan, som hjälper oss att förklara vad många av padelskadorna beror på och vad du kan göra för att förebygga dem.

Foto: Oliver Sjöström

Fredrik, varför hör man att så många skadar sig när de spelar padel?

– En väldigt tydlig anledning är att den stora målgruppen som spelar padel är medelålders män och kvinnor som kanske inte är i sin absoluta toppform när det kommer till muskler och senor. Padel har en väldigt låg instegströskel, i princip alla kan spela, och det är ju såklart härligt, men det gör att sporten attraherar många som kanske inte tränar så mycket annars.

Det första som slår en är kanske att glasen runt padelbanorna skulle vara en orsak till skador. Kanske springer man in i en vägg i full fart och bryter näsbenet? Fredriks teori är lite annorlunda:

– Padel är konstigt nog ganska skonsamt för handlederna. Man håller handleden relativt stilla under spelets gång. Däremot är racketarna förhållandevis tunga och man spelar väldigt mycket volley. Det i kombination med att man håller sitt racket i en position som är slitsam för leder i armbåge, underarm och axel gör att det snabbt uppstår slitningsskador.

Så om man är medelålders och kanske inte tränar så mycket annars, hur ska man göra för att undvika skador?

– Om man är padelspelare så tycker jag att man även ska träna några gånger i veckan på gym. Kör mer axelövningar och underarmsövningar. Använd hantlar och gör övningar som att gasa på en motorcykel. Att bygga upp den styrkan kommer förebygga väldigt många skador. Packa också ner ett gummiband i väskan när du åker och spelar och kör fem minuters uppvärmning innan match. Du kan till exempel ställa dig på gummibandet med en fot och göra bicepsövningar för att värma upp hela armarna.

Några av de värsta padelhistorierna man hört är folk som precis dragit igång en match och vid  första rycket mot nät slitit av hälsenan med en hög smäll. Varför hör man om såna hemskheter?

– Det har ju just med stela senor att göra. Är du inte en aktiv idrottare så löper du väldigt stor risk att slita på, och i värsta fall dra av, senor när du plötsligt börjar idrotta. Jag tror att många underskattar belastningen som padel faktiskt har på dina leder och senor och därför kliver ut på banan otränad och utan uppvärmning.

Vad är det vanligaste felet som du tycker folk gör för att skydda sig mot skador? 

– Det vanligaste felet är nog att man har en övertro på att smörja in sig med liniment eller nån kräm. Även att man tar på sig skydd för sina knän. Att inte skada sig handlar mer om att man vara tränad och förberedd. Det är klart att kortsiktiga lösningar funkar för någon här och där, men inte för den stora massan.

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofilKBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.