Över 3 000 unga Kristianstadsbor kan stå utan hemförsäkring

Enligt siffror från Finansinspektionen kan över 3 000 unga Kristianstadsbor stå utan hemförsäkring. I en undersökning myndigheten gjort svarar 40 % av unga vuxna under 30 år att man inte har en hemförsäkring. -Utan en hemförsäkring står du utan skydd om något skulle hända, exempelvis en brand i ditt hem, säger Fredrik Pettersson, rådgivningschef hos LF Göinge-Kristianstad.

Foto på två tjejer som spelar gitarr.

De senaste årets ekonomiska situation har gjort att allt fler fått mindre marginaler i sitt hushåll. När pengarna börja sina i slutet av månaden tvingar detta många till att skära ner på utgifterna. Vissa saker klarar man sig kanske utan, som prenumerationer på tidningar och streamingplattformar. Andra saker är sådant man absolut ska prioritera som sin första räkning efter boende och mat: hemförsäkringen.

I sin senaste undersökning visar statistik från LF Göinge-Kristianstad att antalet som väljer att avstå försäkringsskydd dessvärre ökar.

- Antalet personer som hör av sig till oss och säger att de inte längre har råd med någon form av hemförsäkring ökar, om vi jämför med samma period i fjol. Att erkänna detta är känsligt, så här finns säkert ett mörkertal som gör att siffran är ännu högre i verkligheten, säger Fredrik Pettersson, som är LF Göinge-Kristianstads rådgivningschef för privatförsäkring.

Framför allt ungdomar avstår hemförsäkring, något som också uppmärksammats av Finansinspektionen, FI. Den 8 november skickade myndigheten därför ut 45 000 brev till ungdomar för att informera om hur viktig en hemförsäkring faktiskt är. Enligt FI:s undersökning saknar 40 % av unga vuxna under 30 år en hemförsäkring och lika stor andel uppger att de inte vet vad den är bra till.

För Kristianstads del rör det sig om strax över 3 000 unga vuxna som kan stå utan försäkringsskydd.

- Två saker är extra viktigt för din trygghet. När det gäller dig själv, ditt hem, din familj och dina saker är hemförsäkringen helt väsentlig. Utan en hemförsäkring står du utan skydd om något skulle hända, exempelvis en brand i ditt hem. När det gäller din ekonomi är sparandet det allra viktigaste, oavsett nivå. Därför lyfter vi alltid detta när vi talar med våra kunder och har alltid med det i vår kommunikation på olika sätt, säger Fredrik Pettersson.

Fakta om hemförsäkring

En hemförsäkring skyddar mycket mer än bara din bostad. Här är några saker som ingår i alla våra hemförsäkringar:

- Egendomsskydd (om dina saker blir stjäls eller skadas vid exempelvis brand).
- Reseskydd i 45 dagar
- Överfallsskydd
- Rättsskydd (om du hamnar i en rättstvist)
- Ansvarsskydd
- ID-skydd

En hemförsäkring gäller för dig och de i din familj som är folkbokförda och bosatta på samma adress.

Läs mer om vår hemförsäkring

Statistik från nordöstra Skåne

Antal unga i åldern 20-30 år / antal som kan vara utan hemförsäkring:

Kristianstad: 8 189 / 3 275
Bromölla: 845 / 338
Hässleholm: 6 477 / 2590
Östra Göinge: 1 060 / 424
Osby: 995 / 398

Observera att siffrorna för de som kan stå utan skydd är en uppskattning baserat på FI:s undersökning. Statistik över antalet unga i respektive kommun (20-30 år) är hämtat från SCB och gäller år 2022:
Antal personer efter region, ålder, hushållsställning och kön. År 2011 - 2022. PxWeb (scb.se)