Det extrema blir det nya normala
Nya sätt att planera våra städer, nya sätt att odla och andra grödor på våra fält. Det är några tydliga växlingar som de allt snabbare klimatförändringarna kommer att innebära. Där vi tidigare haft stabilitet under flera tusen år sker nu förändringen i en rasande takt. Sådant som upplevts som extremväder kommer bli vardag.
Klimatet och dess förändringar innebär stora utmaningar för alla delar i vårt samhälle. Klimat kan sägas vara statistik på vädret, hur ofta, länge och mycket det vanligen regnar på en plats, hur varmt eller kallt det kan vara när det är extremt, om marken är frusen eller inte på vintern, hur vanligt det är med åska, hagel och tromber, hur mycket vatten som rinner i floden, i vilken takt grundvattnet fylls på och så vidare.
Allt detta förändras nu och vi tvingas anpassa oss. Väderfenomen i sig behöver inte vara nya, däremot drabbar det nya platser.
- Översvämningarna som i samband med stormen Hans drabbade Norge är ett exempel, där östra delen av landet inte varit utsatt för denna typ av väder. I västra Norge har man haft liknande klimat tidigare och därför byggt sina samhällen med detta i åtanke. Men i öster har man inte haft samma förutsättningar och därför drabbas man i större utsträckning av ras och översvämningar, säger Länsförsäkringars naturskadesamordnare Martin Hedberg.
Snabba klimatförändringar
Det finns en naturlig klimatförändring som sker under lång tid och därför ger djur och växter möjlighet att genetiskt anpassa sig för de nya förutsättningarna. Förra gången planeten genomgick omfattande klimatförändringar var när vi gick ur senaste istiden.
- Det blev fyra grader varmare och det tog ungefär 8 000 år. Därefter var klimatet stabilt i nära 12 000 år. Under den tiden utvecklade vi människor vår civilisation.
Det vi ser nu är förändringar som sker 100 gånger så snabbt som när vi gick ur istiden. Att istider kommer och går orsakas av långsamma variationer i jordens bana kring solen i kombination med återkopplingar i naturen.
- Verkan av dessa finns givetvis nu också, men är försumbara jämfört med det vi människor gjort genom extremt stora utsläpp av växthusgaser.
Den snabba förändringen som nu sker gör att många företagare, kommuner och regioner står inför stora utmaningar när det gäller att anpassa sig till det nya klimatet. Skogsägare och lantbrukare är en grupp som drabbas.
För skogsägare kan det innebära svårigheter med att förutse hur skogen utvecklas. Arter som idag planteras kan ha en utveckling på 50 till 100 år. Träd som idag växer och frodas i våra skogar, kan med den tidsperioden i åtanke riskera att inte utvecklas väl i det nya klimatet. Träden står där de står, men klimatzonerna förflyttas och förändras. Och de träd som skulle komma att trivas i det klimat som vi får om 50 år, kan inte växa där redan i dag.
- Det är stora summor du investerar när du planterar en skog och inkomsten för den ser du längre fram. Med dagens extremt snabba förändring riskerar din satsning att gå om intet.
Även för lantbrukare innebär det nya klimatet stora utmaningar.
- Klimatet blir över lag varmare, men för den sakens skull är det inte bara att hämta in grödor som idag växer längre söderut. För även om vi får det varmare, kommer inte dygnet bli längre. Växter som behöver solljus under längre tid kommer exempelvis inte vara lämpliga att odla i vår del av världen, även om medeltemperaturen ändras.
Nya djurarter kan etablera sig
Ytterligare ett problem som klimatförändringar för med sig är att nya djurarter har möjlighet att etablera sig och på så vis rubba befintliga ekosystem.
- Detta är ett stort problem där vi, bland annat genom våra transporter, får med oss arter från andra platser som nu klarar av att överleva här till följd av att det allt varmare klimatet eller att det inte finns predatorer som håller dem i schack. Japanska ostron är ett sådant exempel, som har rubbat faunan på västkusten. Ett klassiskt exempel på land är fästingen som nu sprider sig högre upp i landet till följd av att vintrarna inte längre är lika kalla.
3 viktiga punkter för framtiden
- Människan måste inom något tiotal år sluta utvinna olja, kol och naturgas ur jordskorpan.
- Se över och anpassa vår infrastruktur efter de nya förutsättningarna
- Vi måste hjälpa naturen att anpassa sig till det nya klimatet och samtidigt binda koldioxid ur luften.
”Vara lyhörd och underlätta omställningen”
En dialog mellan kund, bank och försäkringsbolag är viktig när det gäller att utveckla verksamheten.
– Vi vet om att våra kunder står inför stora förändringar och de senaste åren, med krig och pandemi, har gjort att vi märkt hur viktigt det är att vi som bank- och försäkringsbolag finns nära våra kunder och förstår verkligheten för dem, säger Fredrik Svensson, rådgivningschef.
Några saker LF Göinge-Kristianstad kan hjälpa till med är att se över försäkringsskydd, ordna med byggnadslån och hjälpa till med finansiering när du gör olika typer av investeringar kopplade till en skogs- eller jordbruksfastighet.
Precis som många andra branscher ser LF Göinge-Kristianstad också över hur klimatet påverkar verksamheten. Med jämna mellanrum utvärderar och förändrar man också sitt kunderbjudande för att det ska bli så bra som möjligt för.
Med den snabba klimatförändringen krävs att frågan ställs: Hur ser framtidens skador på lantbruk- och skogsfastigheter ut?
- Det är en utmaning för alla oss som jobbar med skogs- och lantbruk: Hur kommer det se ut om 50 år i våra landskap? Men från vår sida ska vi fortsätta att vara lyhörda och underlätta omställningen för våra kunder, säger Fredrik Svensson.