Överskuldsatt? Vänta inte – det finns hjälp att få!

Du brukade ha koll på ekonomin men nu växer utgifterna för lån, amortering, leasingbilen – medan intäkterna är desamma. Ibland ligger du vaken på natten och tänker på dina skulder. Känns det igen? – Ring oss. Vi är kostnadsfria och finns i alla kommuner, säger Johan Adolfsson, budget- och skuldrådgivare.

Johan Adolfsson, budget- och skuldrådgivare, Kristianstads kommun.
Foto: Sven Persson/swelo.se

Det senaste året har räntorna stigit samtidigt som matpriserna gått upp. Det har gjort att en ny grupp hamnat i skuld: de som har goda inkomster men är högt belånade.

– De har köpt hus, bil och resor på lånade pengar och har levt på marginalen länge. Men nu har de knappt råd med mat längre, säger Johan.

Han och hans två medarbetare arbetar med skuldsatta i Kristianstads kommun, där antalet skuldsatta ökat med 9,3 procent sedan 2021. Det har även ökat i Östra Göinge, Hässleholm, Osby och allra mest i Bromölla, med 23,5 procent.

44 procents ränta

Den nya gruppen skuldsatta är ofta vuxna med utflugna barn. En annan stor grupp är unga vuxna under 30 år.

– De vet ibland inte vad ränta är och sitter med ofördelaktiga lån. Den högsta ränta jag har på mitt bord just nu ligger på 44 procent. Och när varje intjänad krona går till ränta blir det snabbt en spiral utför. Till slut får du låna för att täcka dina utgifter och för varje gång får du sämre ränta och sämre kreditvärdighet.

I Sverige beräknas det finnas ungefär två barn per skolklass som har föräldrar med skulder hos Kronofogden.

– Det påverkar deras mående väldigt mycket. Deras föräldrar mår inte bättre. Sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa är vanligt i gruppen och självmord är åtta gånger mer förekommande än hos icke överskuldsatta.

Antalet skuldsatta spås öka de kommande två åren eftersom lågkonjunkturen fortsätter att slå mot ekonomin.

Jag är skuldsatt, när ska jag ringa er?

– Så fort du känner att det börjar bli illa eller svårt att få pengarna att räcka. Ju tidigare man söker för sina problem, desto lättare och snabbare är vägen ut. Vi är vägledande, lite som programmet Lyxfällan på tv, men vi kan också hjälpa dem som har en bra ekonomi. Till exempel med att räkna på budget när sonen flyttar hemifrån och behöver köpa eller hyra en bostad.

Men hjälper det att prata med er?

– Absolut. Vi kartlägger skulder och räntor tillsammans, så man får kontroll på ekonomin. Därefter tittar vi på lösningar både nu och på lång sikt. Det är aldrig en ”quick fix” men våra klienter ser att det finns en ljusare framtid för dem och efter några år är de skuldfria. Och väldigt få som till exempel genomgått en skuldsanering återfaller i skuld.

Budget- och skuldrådgivare finns i alla kommuner.

– Vi har tystnadsplikt och delar inte dina uppgifter med någon, utan ditt medgivande, och ingen registrering sker. 

Budget och skuldrådgivning Kristianstads kommun

Johans tips för dig som är djupt skuldsatt

  1. Inse att det finns hopp. Det finns många sätt att ta sig ur en djup skuldsättning.
  2. Agera – det är viktigt att du gör något. Öppna dig om situationen, prata med vänner och familj. Fler än du tror har förståelse.
  3. Ring kommunens budget- och skuldrådgivare (BUS). Rådgivningen är gratis och har full sekretess. BUS finns i alla kommuner och telefonnummer finns på din kommuns hemsida.
  4. Om du mår akut dåligt, ring 112 eller uppsök en psykiatrisk akutmottagning.