Nytänkande Trygghetsakademin lyfter nytänkande trygghetslösningar!
Vårens kreativa workshops med bland andra Skåne Nordost har lagt grunden för nya, långsiktiga trygghetslösningar i vår del av Skåne. Efter sommarens engagerande panelsamtal i Almedalen laddar Trygghetsakademin om för en givande höst – med premiär för ”Trygghetsdag i Nordöstra Skåne”!
I våras samlades ledande politiker och kommunchefer i samarbetskommittén Skåne Nordost – bestående av kommunerna Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge – för att under en kreativ dag lägga grunden för nya vägar fram i det trygghetsskapande arbetet. Vilka utmaningar finns? Vad behöver kommunerna hjälp med i det brottsförebyggande arbetet?
Workshopen hölls på initiativ av Trygghetsakademin, där LF Göinge-Kristianstad samlar bred kompetens från forskning, civilsamhälle, näringsliv, polis och kommuner för att gemensamt lokalisera, skapa och förverkliga nytänkande lösningar som ökar tryggheten i vår del av Skåne. Workshopens positiva effekter framkom med all tydlighet när Camilla Palm, ordförande för Skåne Nordost, intervjuades i Almedalen i juni.
”Utmaningarna är jättestora, men jag gick därifrån med en väldigt positiv känsla. Nu är vi gång! Oavsett politisk färg så var alla toppolitiker på plats väldigt överens om hur viktigt det är att vi arbetar tillsammans, och att vi arbetar förebyggande”, sa Camilla Palm på Länsförsäkringars scen och lyfte Trygghetsakademins arbete i stort:
”Satsningen som LF Göinge-Kristianstad gör med Trygghetsakademin är väldigt intressant. Kommuner räcker inte alltid till överallt, och det händer något när näringslivet tar ett steg fram och vill bidra. Trygghetsakademin överbryggar de mellanrum som finns mellan kommuner, näringsliv och civilsamhälle och skapar en gyllene triangel.”
Projekt och samarbeten inom Trygghetsakademin ska göra skillnad
Bland paneldeltagarna under Almedalsveckan fanns Anna-Karin Ivert, biträdande professor i kriminologi vid Malmö Universitet, som forskar just på civilsamhällets och näringslivets roll i det brottsförebyggande arbetet. Frida Borgström, verksamhetsansvarig för Trygghetsakademin, slog fast att de projekt och samarbeten som skapas inom ramarna för Trygghetsakademin ska göra konkret och mätbar skillnad.
”Vi har hela tiden en hand utsträckt till forskningen, just för att vi vill kunna mäta effekterna av vårt arbete. Tillsammans med aktuell forskning har vi som kundägt bolag både kraften och förmågan att bidra på riktigt. Trygghetsakademins arbete ska följas upp och utvärderas under resans gång för att veta att vi långsiktigt gör rätt saker.”
Med Trygghetsvandringarna, som utvecklats och vuxit sedan 2016, har LF Göinge-Kristianstad redan visat att det går att åstadkomma konkret skillnad genom samarbete med polis, kommun och civilsamhälle.
”Trygghetsvandringarna har gjort stort avtryck i vårt samhälle”, som Åsa Brorsson, trygghetssamordnare Osby kommun, slog fast från den havsnära scenen i Visby.
Niklas Larsson, vd för LF Göinge-Kristianstad, nickade och fyllde i:
”Vårt bolag har funnits i 185 år. Vårt ursprung och vårt dna bygger på att skapa trygghet. Vi har en lång historia av att göra det på olika sätt, från traditionella försäkringar till att arbeta alltmer förebyggande. Otrygghet kan begränsa glädjen i att bo och verka i vår del av Skåne. Och det som är dåligt för våra kunder, som ju också är våra ägare, är dåligt för oss som bolag. Därför bestämde vi oss att ta med oss alla positiva erfarenheter vi redan har från Trygghetsvandringarna, utnyttja data och den kompetens vi sitter på, och skapa något helt nytt med samarbete i fokus. Det blev Trygghetsakademin.”
Premiär för Trygghetsdag i Nordöstra Skåne
Den nationella nyfikenheten kring Trygghetsakademins idé och syfte var stor under Almedalsveckan. Under hösten växlar det nätverksskapande arbetet upp ytterligare och den 13 november är det premiär för Trygghetsdag i Nordöstra Skåne, som anordnas i samarbete med Skåne Nordost. Med hjälp av aktuell forskning och framåtblickande samtal med representanter från näringsliv, kommun, polis och civilsamhälle står en central fråga i fokus: Hur kan vi tillsammans skapa ett tryggare samhälle och hur kan lokala samhällsbärare samverka med kommunerna i det brottsförebyggande arbetet?
Trygghetskademin kan beskrivas som en plattform för långsiktigt och lokalt trygghetsarbete i vår del av Skåne. En samlande kraft för kunskap, forskning, idéer och förändringsvilja - där nya, trygghetsskapande projekt kan skapas, ta form och förverkligas.