Fonder - bra start för en smakrik gryta
Det finns flera sätt att placera ditt kapital på. Sparkonto, fasträntekonto, aktier och fonder är några exempel. Lägger vi dessutom till att det finns olika sätt att spara i både fonder och aktier och även olika typer av fonder kanske du stänger öronen. Men det går att lära sig mer. Vår placeringsrådgivare Pontus Isaksson ger dig en kort överblick på två olika fondtyper – räntefonder och aktiefonder.
Det finns en rad olika typer av fonder som skiftar i både risk och hur pengarna placeras. Exempelvis finns fonder med ett tydligt fokus på att göra hållbarhetsinriktade placeringar, fonder som investerar i olika marknader över hela världen och rena räntefonder där risken är lägre och den förväntade avkastningen också är något lägre.
Räntefonder
En räntefond består av olika typer av räntebärande värdepapper. Exempel på detta är obligationer och statsskuldväxlar. Vad du får tillbaka, fondens avkastning, beror på hur marknadsräntorna utvecklas. Det finns även en rad olika typer av räntefonder, exempelvis korta eller långa räntefonder, företagsobligationsfonder, realräntefonder och blandfonder.
En kort räntefond placerar i räntepapper där löptider är kortare än ett år, medan långa räntefonder då är längre än ett år. Den långa räntefonden innebär en något högre risk och med en förväntad högre avkastning i förhållande till den korta räntefonden.
Räntefonderna blev extra populär som sparalternativ när räntorna steg för något år sedan. Räntorna ändras hela tiden men svängningarna har historiskt sett varit små – även om vi på senare tid sett stora förändringar på kort tid.
Aktiefonder
En aktiefond kan vara både passivt och aktivt förvaltad. Om den är passivt förvaltad kallas den en indexfond, som har som ambition att följa ett förutbestämt index, exempelvis att fonden ska utvecklas som de 30 största företagen på Stockholmsbörsen. Dessa fonder har traditionellt sett en lägre förvaltningsavgift än en aktivt förvaltad fond men du kan inte förvänta dig att få en utveckling som slår index.
En aktiefond kan även vara aktivt förvaltad. Då är målet att överträffa utvecklingen för ett förutbestämt index där vissa fonder har som mål att ge en positiv utveckling till sina investerare, oavsett utvecklingen på börsen i övrigt.
Både indexfonder och aktivt förvaltade fonder kan vara hållbarhetsinriktade och olika fondalternativ har också olika risk.
Tänk även på att historisk avkastning för en fond inte är en garanti för framtida avkastning och att de pengar som placeras i fonder och aktier både kan öka och minska i värde. Det är därmed inte säkert att du får tillbaka hela ditt insatt belopp och detta oavsett vilken risk du väljer.
Vi på banken kan ytterligare hjälpa dig med att reda ut dessa begrepp och ta fram ett sparande som passar dig, din ekonomi och dina drömmar.