Så förhindrar du de vanligaste bränderna i hemmet
Köket är hemmets hjärta, men det är också platsen där de flesta bränder startar. På bara 25 år har antalet spisbränder ökat med hela 72 procent. Vår skadeförebyggare Olof Linder ger dig de viktigaste tipsen för att hålla ditt hem säkert från bränder.
Spisen i köket är hemmets största brandfara och farligare tycks den bli. Det är faktiskt här som hälften av alla bränder startar. Men det finns många sätt undvika köksbränder, bland annat genom att skaffa en spisvakt som stänger av spisen om det blir för hett. Vad få vet är att även regelbunden rengöring av spisfläkten förebygger spisbrand. Detta eftersom fett som lagrats in i fläkten kan droppa ner på plattorna som då lätt tar eld.
Levande ljus är också något som orsakar många bränder i våra hem. Ett busenkelt tips är att alltid släcka ljusen i de rum man inte befinner sig i. Det gäller även värmeljus, som vi är storkonsumenter av i Sverige. Många tror att värmeljus är säkrare än andra levande ljus, men de är minst lika brandfarliga. Om de till exempel står för tätt ihop, för nära något som kan fatta eld eller på ett underlag som kan börja brinna är risken lika stor som för andra ljus.
Elda rätt
Andra vanliga brandfaror är öppna spisen och kaminen. En sprakande eld skapar både underbar stämning och värme i huset. Men det kan bli stora skador om brasan sköts fel, till exempel kan det börja brinna i de brännbara beläggningarna i skorstenen, så kallad sotbrand eller skorstensbrand. En annan vanlig brandorsak är att för mycket ved läggs på elden; det blir för hett i skorstenen och bjälklaget kan fatta eld.
Med moderna öppna spisar och kaminer följer rekommendationer hur de ska eldas. Saknar din eldstad instruktion finns grundregeln att elda högst två kilo ved per timme. Du behöver också ta reda på vilken kapacitet din eldstad har och vilka anvisningar som gäller för den. Med ett gnistskydd som ser till så att inga gnistor hoppar ut blir din öppna spis också säkrare.
Åtta sätt att undvika köksbränder
- Skaffa en spisvakt som stänger av spisen om det blir för hett.
- Ha brandvarnare, brandfilt och en pulversläckare nära.
- Funktionstesta dina brandvarnare och byt batterier regelbundet.
- Rengör spisfläkten regelbundet.
- Lägg aldrig saker på spisen – inte ens när den är avstängd.
- Var extra försiktig med het olja.
- Flambera aldrig under fläkten.
- Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja – använd ett lock eller en brandfilt.